Aventură în jurul lumii. POLINEZIA FRANCEZĂ. INSULELE MARCHIZE

 Insulele Marchize, numite de localnici „Henua Enena”, sau „Pămîntul bărbaţilor”.

Fiindcă tot am vorbit de Bora Bora, ca insulă a femeilor, deşi nu este în itinerariul nostru, dar destul de aproape, vă prezint şi Arhipelagul Insulelor Marchize, cel mai nordic arhipelag din Polinezia Franceză, situat la 1.400 km. nord-vest de Tahiti, în apropierea Ecuatorului.

Arhipelagul este format din zece insule abrupte, lipsite de o barieră de recife; coastele abrupte şi înfricoşătoare sînt lovite din plin de valurile Oceanului Pacific, în timp ce pe culme, herghelii de cai şi turme de capre sălbatice se mişcă în voie într-o vegetaţie uneori densă alteori aridă.

Insulele principale se împart în două grupuri, cel de nord format din insulele Nuku Hiva, Ua Pou şi Ua Huka (insula culorii) şi grupul de sud cu insulele Hiva Oa (insula statuilor monumentale), Tahuata şi Hatu Hiva, ultimele două fiind descoperite de către spaniolul Medeña.

Absenţa recifelor explică abundenţa marilor delfini, a rechinului ciocan, rechinului plat, a rechinului sepulturero, a vulpii de mare şi a pisicilor de mare, precum şi a langustelor uriaşe.

Localitatea Tiohae este capitala insulei Nuku Hiva, iar în sud, în insula Hiva Oa, se află portul Atuona, un port mic şi liniştit, aflat în golful Taaoa, sau Golful Trădătorilor, celebru fiind locul unde a avut ultima reşedinţă Paul Gauguin şi unde a murit pe 8 mai 1903, anul în care galeria “Vollard” organizează o expoziţie cu 50 de picturi şi 20 de desene şi cînd Salonul de Toamnă dedică o întreagă sală lucrărilor sale .

Are două aeroporturi, pe cele două insule concurente, Nuku Hiva şi Hiva Oa, cu legătură aeriană în Papeete.
Catedrala Notre Damme de Marchize, aflată în Taiohae, este construită din piatră de culori diferite, provenite din cele şase insule. Sculpturi gigantice din piatră realizate recent cu ocazia festivalului insulelor reprezintă pe luptători şi pe şefii divinizaţi.

Prof. dr. ing. Pompiliu MANEA
Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

Articole din aceeasi categorie