Avans spectaculos al cifrei de afaceri din industrie

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 20,8% în primele patru luni ale anului 2021, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020, pe fondul majorării producției industriale și al noilor comenzi.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică relevă că majorarea cifrei de afaceri din industrie s-a datorat creşterilor conseemnate în industria prelucrătoare (cu 21,2%) şi în industria extractive (10,1%).
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 40,5%), industria bunurilor de capital (cu 29,6%), industria bunurilor intermediare (cu 23,1%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 7,1%). Cifra de afaceri din industria energetică a scăzut cu 2,4%.
În aprilie, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (cu 7,1%) şi în industria prelucrătoare (cu 4,1%). Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cifra de afaceri a crescut cu 89,2%.

Majorare semnificativă a producției industriale

În primele patru luni ale anului, producţia industrială a crescut cu 14,3% comparativ cu perioada similară din 2020.
Majorarea a venit ca urmare a creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (cu 16,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,5%). Producția în industria extractivă a scăzut cu 6,6%.
În luna aprilie, producţia industrială a scăzut cu 5,9% faţă de luna precedentă, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 13,4%) şi industria prelucrătoare (cu 5,1%). Producția în industria extractivă a crescut cu 4,8%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mare cu 68%.

Creștere cu peste 21% a comenzilor noi

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 21,8% comparativ cu perioada similară din anul trecut.
Astfel, comenzile noi din industria prelucrătoare, au urcat pe ansamblu cu 21,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 38,3%), industria bunurilor intermediare (cu 25,5%) şi în industria bunurilor de capital (cu 22,4%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 5,4% a noilor comnzi.
In aprilie, comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 0,7% față de luna antrioară, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (cu 8,6%), industria bunurilor de uz curent (cu 6,1%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 2,5%). În industria bunurilor de capital a fost consemnată o scădre cu 4% a comenzilor noi. Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 93%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut