Avanpremieră cinematografică: „Chororo-Muzica Europei, dincolo de prejudecăţi”

Filmul înfăţişează periplul de la Bucureşti la Paris al lui Ion Marinescu, cunoscut în lumea muzicii lăutăreşti sub numele Zavaidoc. Pelicula, o producţie ABI Fundaţie, a beneficiat de finanţare prin programul PA17/RO13, gestionat de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Avanpremiera pentru Transilvania a filmului de animaţie „Chororo” (Orfanul), a avut loc joi, 26 ianuarie, la sediul Asociaţiei Tour D’Art din Turda, Piaţa Republicii nr. 14.

Prezentarea filmului la Turda reprezintă rodul unui parteneriat încheiat în acest sens între ABI Fundaţie cu asociaţiile Tour D’Art, Napuca Septem, Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Teatrul „Aureliu Manea” din Turda, după cum a precizat Sonia Cojan, preşedintele asociaţiei Tour D’Art în prezentarea ce a precedat proiecţia filmului. „Chororo” – film de animaţie la a cărui avanpremieră au asistat câţiva zeci de elevi „mari şi mici” de la şcolile din Turda, împreună cu directorul teatrului turdean, actorul Cătălin Grigoraş, regizorul Ovidiu Cosac, actriţa Mihaela Deceanu, actorul Cornel Miron, dramaturgul Virgil Deceanu şi profesoara Irina Popa, coordonator de proiecte la Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda – „prezintă povestea unui băiat de etnie romă care, în timpul celui de-al doilea război mondial, călătoreşte de la Bucureşti la Paris, printr-o Europă sfâşiată de război, sperând să îşi găsească idolul, pe renumitul chitarist de jazz Django Reinhardt”, a explicat Sonia Cojan. Această călătorie va schimba pentru totdeanua viaţa lui Ion Marinescu, zis Zavaidoc.

Regizorul filmului, Valentin Urziceanu, care a dialogat în direct cu participanţii la vizionare prin telefon, a spus despre creaţia sa că reprezintă o aventură din timpul anilor ’40, când ideologia nazistă i-a pus pe evrei şi pe romi în situaţii delicate. Filmul de animaţie „Chororo” redă, cu exactitate, acele vremuri tulburi, graţie unui proces de documentare în cursul căruia s-au colectat scrieri, documente şi fotografii ce „povesteau” despre tradiţiile şi obiceiurile romilor, despre muzica lor, îmbrăcămintea şi viaţa acestora. Prin filmul „Chororo – muzica Europei dincolo de prejudecăţi” producătorul, ABI Fundaţie şi-a propus să contribuie la promovarea diversităţii din patrimoniul cultural european, la susţinerea dialogului cultural şi la protejarea identităţii europene, prin înţelegerea diversităţii culturale ce caracterizează naţiunile ce vieţuiesc pe „bătrânul continent”. Producătorul, ABI Fundaţie, cu sprijinul partenerului norvegian, Romers Rettigheter – o organizaţie neguvernamentală ce activează în domeniul protejării drepturilor romilor, şi-a propus să crească, prin realizarea filmului „Chororo” gradul de conştientizare a diversităţii culturale, promovarea educaţiei prin artă şi cultură, la un public mai larg, să consolideze dialogul intercultural, să sporească şi să promoveze istoria culturală a minorităţilor, prin documentarea istoriei şi a patrimoniului cultural european, a mai adăugat Sonia Cojan în prezentarea ce a precedat avanpremiera de la Turda a filmului produs de ABI Fundaţie.

Premiera filmului, la care sunt aşteptaţi elevi de la toate şcolile din Turda, va avea loc, după toate probabilităţile, la Teatrul „Aureliu Manea” la o dată neprecizată încă, a mai menţionat Sonia Cojan, preşedintele asociaţiei Tour D’Art, ce a găzduit evenimentul din seara de joi, 26 ianuarie.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie