Avalanșă de slujbe noi în România

O analiză a companiei de recurtare online eJobs arată că, în primul trimestru al anului, angajatorii au publicat peste 118.000 de oferte de muncă, cu aproape 60% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 25% în creștere față de ultimul trimestru din 2021.

Doar în luna martie, au fost anunțat circa 45.000 de slujbe noi, cu 34% mai multe comparativ cu februarie. De remarcat că 3,5% dintre locurile de muncă noi postate în luna martie au fost dedicate cetățenilor ucraineni.

Primele 5 sectoarele care au scos cele mai multe joburi noi la bătaie în primul trimestru al anului sunt: Retail, Prestări Servicii, Call Center/BPO, Producție și Industria alimentară. Odată cu ridicarea restricțiilor sanitare, se resimte și mai acut nevoia de personal, mai ales în domeniile care nu au funcționat până acum la capacitate maximă sau care au fost limitate ori blocate de condițiile pandemice. Cel mai bun exemplu în acest sens este Turismul, care, în martie, a urcat pe locul 3 la oferta de joburi, de pe locul 8, pe care se situa în luna anterioară. Doar în martie 2022 acest sector a avut deschise peste 4.700 de locuri de muncă noi.

Totuși, domeniile care au atras cele mai multe aplicări sunt Retail, Prestări Servicii, IT/Telecom, Call Center/BPO și Financiar/Banking.

Toto mai multe joburi de la distanță

O premieră absolută pe care o aduce cu sine luna martie constă în faptul că, după 2 ani de pandemie, este pentru prima oară când oferta de joburi remote se echilibrează cu cererea candidaților pentru acestea. Dacă până acum, procentul aplicărilor la joburile care pot fi făcute de acasă era dublu față de oferta de astfel de joburi (aproximativ 12% versus 6%), în martie oferta și ccererea se echilibrează aproape perfect. Astfel, joburile remote au reprezentat în martie aproiape 12% din oferta totală de locuri de muncă, în timp ce aplicările pentru acest tip de joburi au fost cu puțin peste acest procent. În cifre absolute, în primul trimestru din acest an au fost publicate peste 11.000 de locuri de muncă remote dintr-un total de 118.000, aproape jumătate dintre acestea fiind anunțate în martie.

Nevoia candidaților de a se bucura de flexibilitate se observă și în creșterea interesului față de locurile de muncă în sistem freelance / project based, astfel că numărul de aplicări pentru aceste oportunități au fost de peste 13.000 în martie, în creștere cu 30% față de luna anterioară.

Revine la modă munca în străinătate

Candidații au depus în primul trimestru din 2022 circa 3 milioane de aplicări. Doar în martie au fost înregistrate peste 1.000.000 de candidaturi pentru joburile din țară și din străinătate.

Pe lângă interesul constant al candidaților pentru joburile remote, se observă și o creștere și a aplicărilor pentru joburile în străinătate. Astfel, în primul trimestru din 2022, 1,8% dintre aplicări au fost pentru locuri de muncă în afara țării, în creștere față de primul trimestru al anului trecut, când reprezentau 1,1% din oferta totală de candidaturi.

Privind cei mai activi candidați, pe primul loc rămâne grupa de vârstă 25-35 de ani, urmată de segmentul 18-24 ani, segment care, anterior pandemiei, era pe ultimul loc la numărul de aplicări. Aceste grupe de vârstă sunt urmate de categoria 35-45 ani. Pe ultimele locuri la aplicări se situează extremele: candidații de peste 45 de ani și tinerii care au între 16-18 ani. Dacă pentru cei din urmă nevoia de joburi nu este una atât de mare, pentru candidații de peste 45 de ani aceasta este una cât se poate de reală.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut