Augustin Feneșan cere modificarea contractelor cu fonduri europene: O clauză poate pune lacăt afacerilor

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, și președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, îi cere ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, să elimine din contractele de finanțare din fonduri europene clauza care prevede că plata sumelor aferente contractului de finanțare se face în limita alocațiilor bugetare.

„Prin această clauză, statul spune că va vira banii pentru antreprenori când vor fi bani la buget, dar obligațiile pentru beneficiar curg din momentul semnării contractului, ceea ce înseamnă că acele firme trebuie să găsească surse alternative de finanțare, un credit sau altceva. Problema este că un start-up e nebancabil, nu poate lua un credit. E bine când cineva îți promite bani, dar o afacere se poate pierde dacă o finanțare întârzie, și să nu uităm că noi am mai avut Start-Up Nation care s-a plătit după doi ani”, a afirmat Augustin Feneșan. El susține că în toate procedurile decontarea ar trebui să se facă la 20 de zile. „Să își facă temele guvernul astfel încât firmele să aibă în 20 de zile banii în cont”, a cerut reprezentantul IMM-urilor.

În altă ordine de idei, Augustin Feneșan atrage atenția că urmează o perioadă extrem de dură pentru IMM-uri. „Îndemnăm firmele la prudență, urmează o perioadă extrem de complicată. În momentul în care nu vor mai fi plafonate prețurile la gaze și energia electrică, va fi un impact economic extraordinar. Firmele să își facă foarte bine previziunile, să conteze doar pe sume sigure, să nu facă angajări pe sume viitoare. Nu te apuci acum să iei un leasing pentru că ai obținut un plus de 1000 de euro luna aceasta. S-ar putea ca în martie anul viitor să nu mai ai acea mie de euro. Lucrurile se vor restarta în economie”, a încheiat Augustin Feneșan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut