Au început plantările de toamnă

Temperaturile blânde ale acestui anotimp au permis demararea programelor de plantare a terenurilor care se pretează la dezvoltarea unor noi suprafețe silvice ce îmbogățesc atât sistemul ecologic al ținutului transilvan, dar și fixarea unor zone ce s-au cam…distorsionat în ultimii ani.

Pentru a-și realiza programele de împădurire ale acestui an, primăriile comunelor Jucu și Apahida au organizat în prima zi de weekend a lunii noiembrie, ample acțiuni de regenerare a fondului forestier local, la care au participat numeroși voluntari, în special tineri și chiar copii veniți din diferite orașe și comune ale județului nostru.

La Jucu, acțiunea de împădurire începută în primăvară, a fost reluată în 28 octombrie, zi în care s-au plantat 5.000 de puieți de stejar și frasin pe o suprafață de 1,5 ha. De remarcat este faptul că la această acțiune au fost prezenți 100 de copii și 200 de adulți, majoritatea fiind părinții copiilor care au plantat primii puieți ce vor crește o dată cu ei.

Acțiunea organizată de Primăria Jucu în colaborare cu CERT Junior a fost reluată, sâmbătă, pe trenurile golașe din Vișa, unde s-au plantat mii de puieți din esențele stejar, carpen și frasin.

Pentru ușurarea pregătirii gropilor s-au tras brazde cu tractorul primăriei dotat cu un plug oferit de viceprimarul comunei, Mihai Cocoși, ce-l care a servit participanții la această importantă acțiune cu un pahar de palincă, excluzând copii, slănină, ceapă și pâine de casă, meniu care a completat ceaunul pregătit în aerul curat al acestor dealuri. De remarcat este și faptul că la aceste lucrări de extindere a spațiului verde al comunei au participat funcționarii Primăriei, Poliției locale și mulți locuitori din satele componente și din societățile cu sedii în această unitate – administrativ – teritorială.

Acțiunea prinde rădăcini la Jucu, ne spune primarul comunei, dl. Dorel Valentin Pojar, precizând că în această lună se vor planta 20.000 de puieți ce vor acoperi cele 5 ha de terenuri frământate și destinate pădurii de foioase din apropierea satului Vișa.

În comuna vecină, Apahida, acțiunile de împădurire sunt în al doilea an, ele sunt posibile datorită bunei colaborări dintre administrația publică locală și tinerii mobilizați în proiectul național de voluntariat ,,Plantează în România’’. Cu entuziasm tineresc și sub îndrumarea specialiștilor silvici, sâmbătă s-au plantat, la Câmpenești, 7000 de puieți de stejar, frasin și salcâm, în cât și apicultorii se pot bucura că în scurt timp albinele vor aduce în faguri și dulceața florilor de salcâm din această tânără plantație a Câmpeneștiului.

Impresionantă a fost prezența multor tineri și chiar vârstnici din mai multe organizații PSD din județ, două exemple fiind tinerele social democrate, Oana Goga și Veronica Bojin din Huedin, dar și consilierul județean, Horea Dorin Chertes, care și-a exprimat destul de plastic bucuria de a participa la înființarea noii suprafețe silvice, considerată o simbioză perfectă între om și natură. Acțiunea de azi, care trebuie să prindă…rădăcini și în alte localități, a ținut să mai sublinieze, tânărul politician, are un mare dram emotiv, și chiar proprietăți terapeutice, când vezi terenurile aride îmbrăcate în verde.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut