Au început lucrările la proiectul de amenajare a luncii Someșului Mic

Primăria Cluj-Napoca anunță că săptămâna aceasta au început lucrările la proiectul de amenajare a luncii Someşului Mic, finanţat din fonduri europene. Prima zonă în care se intervine este cuprinsă între străzile Mirăslău și Petuniei.

Conform municipalității, tronsonul susține legătura între centrul de cartier (zona comercială și de servicii Mirăslău / Donath), zona de joacă și de agrement de pe malul Someșului (Parc ”Plaja Grigorescu”) și, în continuarea acestora, zona centrală a orașului.

Astfel, vor fi realizate mai multe investiții. Pe malul stâng, una din acestea vizează introducerea unei piste pentru biciclete adiacent străzii 1 Decembrie 1918, în poziția actualului trotuar. Pista va avea dublu sens și o lățime de 3 metri, fiind separată față de trotuar și față de carosabil prin fâșii plantate. De asemenea, se are în vedere realizarea unui nou trotuar, paralel cu pista pentru biciclete și separat față de aceasta printr-o fâșie plantată. Deplasarea pietonilor, atât pe direcția albiei, cât și perpendicular pe aceasta se va face prin intermediul aleilor propuse, care corespund noii terasări a malului și care asigură accesul la dotările de agrement de pe diferitele ”paliere” ale parcului. Vor fi realizate două alei pietonale paralele cu albia și șase alei perpendiculare, de acces spre Someș și de legătură între aleile principale. Se mai dorește reabilitarea traseului pietonal de mal, care asigură continuitatea circulației de tranzit și de legătură majoră cu tronsoanele învecinate, refacerea pavajului și a parapetului de protecție spre apă; realizarea unui podeț pietonal și ciclistic peste Someș. Capetele podețului se află la intrarea în zona Parcului ”Plaja Grigorescu” dinspre str. 1 Decembrie 1918, respectiv în zona Parcului Rozelor. Totodată, se are în vedere introducerea unei traversări pietonale nesemaforizate în zona sensului giratoriu la intersecția străzilor 1 Decembrie și Mirăslău; relocarea traversării pietonale semaforizate pe strada 1 Decembrie 1918 (zona Heinrich Heine), în vederea îmbunătățirii accesului în zona de agrement; relocarea traversării pietonale nesemaforizate pe strada 1 Decembrie 1918 (zona Petuniei), în vederea îmbunătățirii accesului în zona de agrement; amplasarea de rasteluri pentru parcarea bicicletelor și de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. Printre altele, se mai dorește refacerea și completarea plantațiilor de aliniament existente la strada 1 Decembrie 1918; modernizarea și reconfigurarea terenurilor de sport existente și modernizarea și reconfigurarea locului de joacă existent.

Pe malul drept, dintre investițiile avute în vedere amintim resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Parcul Rozelor și Someș, în vederea eliminării obstacolelor și a asigurării accesului la râu și la zonele verzi aferente pentru toate categoriile de utilizator. Totodată, se dorește asigurarea continuității traseului pietonal prin prelungirea acestuia spre vest, în zona de contact între parc și Someș, precum și reabilitarea traseului pietonal de mal, care asigură continuitatea circulației de tranzit și de legătură majoră cu tronsoanele învecinate, refacerea pavajului și a parapetului de protecție spre apă;

De asemenea, pe ambele maluri vor fi introduse aliniamente (liniare și non-lineare) de arbori în lungul noilor alei pietonale și cicliste propuse, vor fi plantați arbuști și vor fi înierbate suprafețele adiacente aleilor pietonale propuse. Investiția presupune și un sistem de iluminat public modern și eficient și un sistem de camere video performante, precum și modernizarea sistemului de mobilier urban aferent infrastructurii pietonale și velo propuse, prin amplasarea de bănci de diferite tipuri.

Pe acest tronson, lucrările se vor desfășura într-o primă etapă pe malul stâng al râului.

În această perioadă, organizarea de șantier va fi extinsă și pe zona de lucrări aferentă tronsonului 3 (Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”).

Conform graficului asumat de executant, lucrările la acest tronson (Mirăslău – Petuniei, malul stâng) au termen de finalizare data de 30 iunie 2022 (cu excepția podețului pietonal).

Contractul pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic” a fost semnat la finalul lunii septembrie a acestui an. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Modernizarea malurilor Someșului reprezintă unul dintre cele mai ample proiecte de revitalizare urbană derulate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și are la bază conceptul „reîntoarcerea orașului cu fața la râu”.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut