Atmosferă sărbătorească la Gherla

Trăim vremuri grele, dar pandemia nu poate ucide tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, chiar dacă acestea nu se mai pot exprima la nivelul anilor trecuţi. Oamenii s-au obişnuit cu ele, însă în situaţia actuală valorile folclorice ale sărbătorilor de iarnă nu se mai exteriorizează pe linia ascendentă din iernile trecute.

În ultimii ani, la Gherla se organiza un festival de colinde, la care au fost prezente grupuri şi cete de colindători din aproape toate zonele ţării. Acum creştinii gherleni (dar nu numai  ei) se mulţumesc cu concertele din cadrul cultelor religioase. Unul a şi avut loc zilele trecute la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime şi Sfinţii Brâncoveni” Gherla III, de pe strada Clujului (colţ cu strada Hăşdăţii). De fapt, a fost vorba de evenimentul religios-cultural (cum l-au denumit organizatorii) „Minunată-i Noaptea Sfântă”.

Respectând cu stricteţe reglementările în vigoare privind distanţarea fizică şi  purtarea măştilor de protecţie, gherlenii au asistat la un recital de colinde al interpretei Maria Mihali, din Sighetul Marmaţiei. A fost o seară minunată, oaspetele maramureşean aflându-se pentru a doua oară în  mijocul gherlenilor, care şi de această dată au avut ocazia să asiste la o adevărată cântare de biruinţă, Maria Mihali aducând cu ea din Maramureşul Istoric frumuseţea şi spiritul Crăciunului.

Au colindat în această perioadă din preajma sărbătorilor şi copiii Fundaţiei „Porţile  Deschise” de pe strada Armenească, unde în acest an, din cauza restricţiilor impuse de Covid-19, tradiţionala serbare de sfârşit de an a avut loc într-un cadru restrâns, în curtea instituţiei, unde copiii au cântat colinde şi au oferit celor prezenţi momente emoţionante. Mesajul biblic a fost prezentat de pastorul Bisericii Creştine „Biblia Deschisă”, Simi Hossu, care a interpretat la chitară şi câteva colinzi de Crăciun. Desigur, nu au lipsit obişnuitele cadouri oferite copiilor, iar bradul a fost împodobit chiar de ei.

Chiar dacă manifestările cultural-artistice organizate la Gherla nu au mai avut amploarea de altădată, totuşi ele s-au bucurat de interesul locuitorilor oraşului. De exemplu, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică  din Piaţa Libertăţii  s-a deschis expoziţia de obiecte de artizanat şi ornamente croşetate „Crăciun vintage”, realizate de rezidentele Centrului Terapeutic „Lotus” din cadrul Penitenciarului Gherla, o surpriză plăcută pentru amatorii de frumos din localitate. Tot acolo sunt expuse şi câteva icoane pe sticlă, care, de asemenea, sunt inspirate din obiceiurile, datinile, tradiţiile şi frumoasele noastre comori şi colinde de Crăciun şi Anul Nou. Să nu uităm că renumitul  centru al iconografiei  romăneşti, cel de la Nicula, se află la doar doi paşi de Gherla.

Vorbind şi scriind  despre lucrările de artă, să mai amintim că cel mai talentat şi cunoscut pictor gherlean, Albin Kaczka, a pregătit pentru sărbători câteva picturi inspirate din obiceiurile şi tradiţile folclorice ale comunei  vecine, Mintiu Gherlii, care vor fi prezentate publicului în curând în sălile Centrului Turistic.

Atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă este reflectată şi în vitrina Bibliotecii Municipale din centrul oraşului, unde sunt prezentate ultimele noutăţi editoriale destinate copiilor. Din pricina restricţiilor sanitare actuale, obişnuitele programe destinate lor în lăcaşurile de cult ori sunt amânate, ori se desfăşoară într-un cadru restrâns, cu mai puţini participanţi.

La Gherla, în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou are loc un eveniment important: pe strada Hăşdăţii nr. 4B se deschide Biserica Penticostală „Ierusalim”. Desigur, slujba festivă se va derula cu respectare distanţării fizice şi, după cum ne-a informat pastorul bisericii, Ioan Petric, s-a redus mult şi numărul invitaţilor, cu toate că frumosul lăcaş de cult are o capacitate de 400 de locuri.

La acest sfârşit de an,  în centrul  oraşului nu se mai organizează tradiţionalul Târg de Crăciun, însă membrii Asociaţiei Meşterilor Populari din localitate își valorifică   produsele online. Mai ales obiectele din ceramică specifice Crăciunului se bucură de mare căutare, lucrări realizate de armeanca Molnár Anna, participantă la mai multe târguri de profil din ţară şi de peste hotare.

În această perioadă, în toate bisericile din municipiul Gherla au loc slujbe religioase  şi concerte de colinde, iar copiii au parte şi de cadouri d Crăciun.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut