Atenție la mărțișoarele din metale prețioase!

Confederaţia Diamond Gold şi Patronatul Bijutierilor din România atenţionează consumatorii să verifice cu atenţie mărţişoarele din aur şi argint pe care le cumpără în acest an, fiindcă sunt şanse mari ca acestea să fie falsuri comercializate fără documente fiscale.

„Astfel, am fost informaţi că stocuri întregi, zeci de mii de mărţişoare din aur şi argint, sunt blocate la ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului – n.r.), fiind imposibil ca ele să fie expertizate şi marcate în timp util astfel încât să fie scoase la vânzare, până pe 1 martie, cu respectarea tuturor prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al celor două organizaţii.
Bijutierii atrag atenţia că pe piaţă îşi vor face loc comercianţii ambulanţi, care vor oferi oamenilor „tinichele ordinare la preţ de bijuterii din material preţios”. „Cum cererea de mărţişoare din aur şi argint este destul de mare, iar operatorii noştri sunt blocaţi de marcarea obligatorie şi ANPC, pe piaţă îşi vor face loc comercianţii ambulanţi, celebrii ‘sacoşari’, care vând doar prin evaziune fiscală şi, de cele mai multe ori, oamenii primesc tinichele ordinare la preţ de bijuterii din material preţios”, se mai spune în comunicat.
Și directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, a recomandat cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţionarea bijuteriilor care vor fi oferite de Mărţişor, pentru că în această perioadă pericolul îl reprezintă contrafacerile. „Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică”, a declarat Paul Anghel, citat de Agerpres.
Există și contrafaceri în domeniul pietrelor preţioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator.

Cercei din aur umpluți cu pilitură de plumb

Printre produsele găsite pe piaţă de ANPC sunt cerceii umpluţi cu pilitură de plumb, cruce pandantiv din aur sau delfin pandantiv cu umplutură din pilitură de plumb, pentru mărirea artificială a greutăţii.
Există și obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios (lanţ contrafăcut în greutate de 69,28 grame – la exterior aur şi în interior metal comun), iar aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului făcută de specialişti.
Paul Anghel sfătuieşte consumatorii să ţină cont de câteva recomandări. „Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, spune el.
În opinia sa, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. „Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea mărţişoarelor /bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase.”, transmite
direcctorul ANPC.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut