Atenție la mărțișoare! Piața este inundată cu obiecte din aur sau argint fals

În această perioadă, când sunt achiziţionate bijuterii pentru a fi oferite de Mărţişor sau de 8 Martie, un mare pericol îl reprezintă contrafacerile, mai ales că aceste obiecte se vând inclusiv la tarabe, târguri sau în diverse magazine.

Contrafacerile pot îmbrăca diferite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase, care pot induce în eroare chiar şi un ochi mai experimentat decât cel al consumatorului obişnuit. De asemenea, dacă o bijuterie are goluri, acestea pot fi umplute cu metal comun, cu metal preţios cu titlu inferior, după care sunt închise cu abilitate, iar umplutura devine invizibilă pentru un ochi mai puțin avizat. Dacă un obiect din metal preţios are şi elemente din metal comun sau oţel, orice producător serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „Metal” sau „Steel”. Pe de altă parte, obiectele din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios nu pot fi depistate decât după o analiză făcută de specialişti.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) recomandă ca atunci când achiziţionează mărţişoare / bijuterii din metal preţios oamenii trebuie: * să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare * să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină, obligatoriu, detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc) * să obțină datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziţionează produsul * să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului * să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară * să verifice politica operatorului economic privind returnarea bunurilor în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

Autoritatea sfătuiește consumatorii să evite cumpărarea mărţişoarelor din metale preţioase de la vânzătorii ambulanţi, și să opteze pentru magazinele autorizate de ANPC să vândă metale preţioase, care au o copie a autorizației afișată într-un loc vizibil.

„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colţ de stradă şi costă câţiva lei”, afirmă Paul Anghel, directorul general al Autorităţii.

El afirmă că, la controalele din anii trecuţi, ANPC a depistat o serie de abateri la mărțișoare și bijuterii, respectiv lipsa mărcii de certificare ANPC, de garanţie proprie pentru mărţişoare şi bijuterii din argint, a informaţiilor privind calitatea pietrelor conţinute. De asemenea, au fost depistaţi comercianţi care vindeau ceasuri de argint fără certificate de garanţie, mărţişoare din argint combinate cu metal comun, nepoansonate cu mărcile impuse de prevederile legale sau persoane care vindeau fără buletinul de verificare metrologică a cântarului pentru bijuterii. Directorul Autorității mai recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la ambalaj, ca să nu fie rupt, mototolit, murdar sau pătat, iar şnurul mărțișorului să nu se desprindă și să nu se deşire şi să fie de calitate, toate acestea fiind semne ale unei posibile contrafaceri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut