Atenție la e-mail-urile care pretind a fi transmise de ANAF!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC atenționează cetățenii asupra unor e-mail-uri sau sms-uri care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)

„Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai puțin vigilenți online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale” – atenționează DNSC, precizând că în anii precedenți s-au observat tentative de phishing sau de răspândire de #malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate. În respectivele mesaje, atacatorii încercau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

„Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale. Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori” – avertizează DNSC.

Cetățenilor li se recomandă să evite accesarea de link-uri/ atașamente din surse necunoscute sau dubioase, să verifice MEREU sursa reală a mesajului, să evite furnizarea de date sensibile, mai ales dacă le sunt cerute explicit online și să fie atenți la corectitudinea textului din mesaj.

„Dacă ați căzut în capcană, luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro” – recomandă Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut