Atenție la alimentele ultraprocesate !

Rareori alimentele se mănâncă în stare naturală. Fructele și o parte din legume intră în această categorie dar, majoritatea sunt prelucrate, gătite și transformate în mâncare. O altă categorie de alimente sunt procesate industrial, adică, o parte din alimentul de bază este modificat structural, își pierde forma inițială, i se adaugă multă sare, glucoză/fructoză și aditivi de toate categoriile. Alimentele finale nu seamănă cu cele inițiale dar sunt bogate în calorii și foarte gustoase. Având prețuri convenabile și promovate intensiv, competitiv, proporția acestora este foarte mare, ajungând să depășească jumătate din caloriile alimentare consumate, la nivel populațional. Am definit astfel, la modul general, alimentele ultraprocesate care, repet, sunt produse pe cale industrială.

De ce este periculos pentru sănătate, consumul abuziv și de lungă durată al alimentelor ultraprocesate? Studii desfășurate dealungul multor decenii și în diferite populații, au demonstrat asocierea lor cu multe boli cronice, dintre care enumerăm:

* Bolile cardiovasculare,

* Diabetul zaharat și obezitatea,

*Steatoza hepatică cu formele ei clinice cunoscute,

*Depresia, tulburările cognitive, adicția și alte boli mintale,

*Unele tipuri de cancer.

Analizându-se frecvența foarte mare a acestor boli, s-a demonstrat că o cauză importantă este tocmai consumul abuziv și de lungă durată al alimentelor ultraprocesate. Iată de ce v-am atenționat, înca din titlu asupra pericolului lor.

Să vedem care sunt alimentele ultraprocesate? Vă rog să nu le uitați, pentru a le ocoli, pe cât posibil!!

*Toate gustările, sărate sau dulci, prezentate sub formă de batoane, biscuiti, prăjituri, ciocolată, înghețată, multitudinea produselor de patiserie.

* Iaurturile cu fructe, aromatizate și îndulcite la care se adaugă multe tipuri de topinguri.

*Băuturile îndulcite cu zahăr, cu sau fără energizante energizate, inclusiv sucurile de fructe produse industrial.

*Margarinele și pastele de uns/întins – spreads-uri-, de regulă cu margarine și urme sau arome de pește, vegetale sau brânzeturi.

*Supele instant, pre-preparate

*Pachetele cu produse pre-preparate din carne, pește, vegetale, inclusiv chipsurile, burgerii, hot-dogul, mezelurile

*Produse din pui și pește, pre-preparate prin prăjire, în pesmet, de tip nugetsuri și sticksuri

*Pâinea pregătită industrial și împachetată

*Cerealele- în special cele îndulcite, cu sau fără fortificante, precum și batoanele de la micul dejun

*Shakes-urile care înlocuiesc mâncarea.

În lumea științifica este o preocupare deosebita pentru alimentele ultraprocesate. Așa de exemplu trei cercetări desfășurate pe o perioada de câteva decenii, a demonstrat ca unele alimente din categoria ultraprocesate, sunt asociate cu un risc mai scăzut pentru bolile cardiovasculare. Acestea ar fi

* cerealele simple de la micul dejun, *iaurturile cu fructe și îndulcite, *pâinea industrială, *cerealele simple de la micul dejun.

Explicația ar fi ca ele conțin și substanțe benefice pentru sănătate- fibre, polifenoli, micronutrienți. Studiul a fost coordonat de o echipă de cercetători celebri de la Universitatea Harvard, Frank Hu și Walter Willett. Autoritatea lor științifică, precum și acuratețea cercetării, obligă la reinterpretarea unor recomandări referitoare la alimentația ultreprocesată.

Referințe în revistele* Lancet, vol 37, sept 2024 și *Obesity Review 2024,25,e13682.

Vom continua în numărul viitor, cu prezentarea alimentelor procesate și neprocesate.

Profesor emerit dr Nicolae Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut