Atenție ce cumpărați de Valentine’s Day! Țara e plină de falsuri și bijuterii contrafăcute

Marți este Valentine’s Day, iar asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons și Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) oferă câteva sfaturi utile celor care doresc să achiziționeze bijuterii și pietrele prețioase.

Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele: * asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase * prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat * evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte * nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă * cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este natural[ * feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate * asigurați-vă că veți primi un Certificat de caliate în original, însoțit de factură sau bon fiscal * asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză * cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară * verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.

Care sunt pietrele preționse. Și care nu sunt

În categoria pietrelor prețioase se încadrează rubinele, diamantele, smarladele, safirele, precum și perlele naturale, perlele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase). Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale. Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm, trebuie să fim atenți la mai multe caracteristici.

Pietrele naturale pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce este compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului.

Pietrele sintetice sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice).

Pietrele artificiale sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existe în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconia.

Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii: * perle naturale – perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce) * perle de cultură se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine.; pe piața mondială, sunt cel mai des întâlnite.

Cum arată produsele contrafăcute

În domeniul metalelor prețioase pot apărea adesea produse contrafăcute ce îmbracă diverse forme, precum imitații, umpluturi și acoperiri.

Imitațiile – metale extrem de asemănătoare ca aspect cu metalele prețioase. Pentru a se opera distincția dintre aceste metale și cele prețioase, trebuie realizată o analiză chimică.

Umpluturi – bijuteriile umplute cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior ori alt metal prețios decât cel de la suprafață.

Acoperiri – articole din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios.

Când vorbim despre pietrele prețioase, trebuie avută în vedere o serie de contrafaceri. Pietrele de imitație – reproduceri identice ori articole ce seamănă izbitor și nu pot fi depistate printr-o simplă analiză cu ochiul liber. Dublete și triplete – pe lângă o piatră naturală sunt adăugate una sau două pietre cu o valoare mai scăzută sau chiar imitații. Pietre tratate în laborator pietre modificate chimic sau fizic (culoare, lustru, transparență), pentru a arăta precum pietrele prețioase.

Unde trebuie făcute cumpărăturile. Și unde nu

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să achiziţioneze produsele numai din locuri autorizate, deoarece bijuteriile se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi în târgurile de cadouri.
„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpăram numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. O bijuterie „din argint” vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept cadou a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţă metalelor preţioase oferă o gama foarte largă de produse. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, explică directorul general al ANPC.
În opinia sa, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut