Atacurile de tip ransoware au crescut de peste șase ori

Atacurile de tip ransoware reprezintă instrumentul preferat al grupărilor infracţionale, iar în majoritatea sectoarelor, atacurile s-au multiplicat de peste şase ori, apreciază Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Instituția a identificat la momentul acesta 124 de familii de ransomware total diferite, iar în România, aproximativ jumătate dintre cazurile noi implică exfiltrare de date, urmată imediat de criptarea datelor. Pe de altă parte, se observă nu numai multiplicarea ca număr de atacuri şi de incidente, ci şi profesionalizarea masivă a infractorilor. Din păcate, numărul de cazuri în care cetăţeni, firme, organizaţii plătesc acest şantaj în urma ransomware-ului creşte.
„La momentul acesta, din fericire pentru noi, ca economie, ca societate, nu plătim suficient de bine aceşti atacatori, iar din punct de vedere al autorităţii civile pe cyber, în România, recomandarea noastră este întotdeauna acelaşi: niciodată nu plătiţi şi nu negociaţi cu eii!„, recomandă CERT-RO.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut