Asociaţia Energia Inteligentă: Doar reducerea TVA la gaz nu folosește la nimic

Un studiu al Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) susține că doat reducerea TVA la 5% pentru energie ar duce la creşterea preţului mediu al gazelor cu 94% faţă de 2020, iar plafonarea marjei furnizorilor ar determina scumpiri de 83%, astfel că aceste măsuri nu sunt eficiente dacă nu sunt însoţite şi de altele.

O altă măsură discutată este plafonarea marjei de profit a furnizorilor la 5%, care ar determina o creştere a preţului mediu al gazelor cu circa 83% faţă de preţul mediu din 2020. Cumulând scăderea TVA la 5% cu plafonarea marjei comerciale la 5%, preţul gazelor naturale la consumatorul casnic ar creşte faţă de 2020 cu 62%, la 217 lei/MWh.
Continuarea plafonării şi compensării facturii la gaze ar creşte preţul gazelor cu circa 76% faţă de preţul mediu din 2020, pentru aproximativ 55% dintre consumatorii casnici.

Privind reglementarea pieţei, autorii studiului susțin că acest lucru este imposibil acum, întrucât companiile au deja încheiate contracte. Dacă totuşi s-ar aplica această măsură şi s-ar replafona preţul la producător la 68 lei/MWh (valoarea din OUG 114/2019), preţul la consumatorul final, ar fi de 225 lei/MWh, echivalent cu o creştere cu 67% faţă de preţul mediu din 2020. O astfel de măsură ar duce la blocarea din nou a explorării gazelor din Marea Neagră (aşa cum s-a întâmplat şi în cazul OUG 114), la insolvenţa unor producători de gaze, la reducerea investiţiilor în dezvoltarea exploatării gazelor, la creşterea importurilor şi implicit a preţurilor la gaze.
Asociaţia consideră că alternative mai bune sunt: * aplatizarea vârfurilor de cost a facturilor la gaze * publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze * modificarea legislaţiei şi a normelor Gas Release Program, astfel încât să nu se mai crească artificial preţul gazelor printr-o falsă diferenţă între cerere şi ofertă * separarea activităţilor de trading de cea de furnizare en detail, astfel încât să se reducă specula din piaţă * reducerea TVA de la 19% la 5%, ceea ce ar duce la scăderea preţului cu 12%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut