ASCPD: Există pericolul politizării profesiei de responsabil cu protecția datelor

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) atrage atenția „tuturor instituțiilor statului” asupra pericolului politizării profesiei de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal. Atenționarea vine „în contextul publicării proiectului de lege privind organizarea acestei profesii, înregistrată la Senat cu numărul B653/2020”.

„ASCPD se delimitează de orice contribuție la elaborarea acestui proiect legislativ. Ne exprimăm îngrijorarea față de modul de legiferare ales, fără consultarea publică a părților interesate, specialiștilor în confidențialitatea și protecția datelor sau a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Facem apel la instituțiile competente să intervină pentru supunerea acestui proiect de lege unei dezbateri publice, înainte de a fi propus dezbaterii plenului Senatului României” – declară președintele ASCPD, Marius Dumitrescu, într-un comunicat remis, joi, presei.

Același document amintește că proiectul de lege privind organizarea profesiei de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal („lege care dacă ar fi adoptată, ar fi o premieră în Europa”) nu a fost pus în dezbatere publică, fiind înregistrat prin procedură legislativă de urgență de către inițiatori, la Biroul Permanent al Senatului (653/10.11.2020), „încălcând obligațiile de a motiva urgența în cuprinsul proiectului”.

ASCPD consideră că „este încălcat dreptul părților interesate, specialiștilor și al organizațiilor active și reprezentative în domeniu, de a aduce amendamente, prin consultare publică, față de acest proiect de lege, care va avea un impact major asupra desfășurării activității profesionale și a cărui formă inițială propusă de inițiatori are grave carențe și lacune referitoare la interpretarea dispozițiilor Regulamentului UE nr. 679/2016”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut