Arnold alungat de pe strada Mihail Kogălniceanu

Primăria a denunțat contractul cu firma Mossfern

Primăria clujeană a reziliat contractul cu firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő, ce viza reamenajarea urbană de pe străzile Universității și Mihail Kogălniceanu. Deocamdată municipalitatea nu a anunțat oficial despre renunțarea la serviciile firmei de arhitectură a lui Macalik Arnold Ernő, însă reprezentanți din Primăria Cluj-Napoca au declarat pentru Făclia că deja lucrările au fost atribuite unei alte firme de arhitectură.

Noul arhitect și-a prezentate deja în ședința din 7 septembrie a.c. a Comsiei Zonale a Monumentelor istorice proiectul pentru reamplasare pe soclu a monumentului Școala Ardeleană și bustul marelui savant Emil Racoviță. Proiectul prevedea refacerea socului în forma în care a fost realizat de arhitectul Adriana Matei, fostul decan al Facultății de Arhitectură din Cluj. De asemenea, noul arhitect a prezentat și proiectul de reamplasare a bustului marelui savant român Emil Racoviță în fața Colegiului Național care-i poartă numele.

Proiectul de Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.

”Proiectul câștigător este o reflecție integrată a problemelor complexe ale sitului și a cerințelor specifice asociate concursului de arhitectură. Pentru concept, autorii pornesc de la metafora șotronului: „este ritualul vieților noastre de fiecare zi, pe care trebuie să le îndeplinim”. Diferitele straturi ale lucrării depuse – scrise, desenate, schițate sau randate – reprezintă documentarea completă și coerentă a soluțiilor propuse. Rezultatul este o încercare reușită de a răspunde tuturor problemelor majore cu intervenții minimale. Fiecare secvență a „șotronului urban” propus este ilustrată prin reprezentări arhitecturale amănunțite și descrieri bine susținute istoric și cultural.” a apreciat atunci juriul. Proiectul a prevăzut desființarea soclului Grupului Statuar Școala Ardeleană și amplasarea monumentului direct pe sol.

Odată cu derularea lucrărilor, monumentul a fost amplasat în apropiere de Casa Universitarilor iar după amenajarea zonei statuia a fost repusă pe locul inițial, însă direct pe pavaj.

Modul în care a fost amplasată statuia Școlii Ardelene în contextul lucrărilor de reamenajare urbană de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca a stârnit nemulțumiri la nivelul opiniei publice. Mai multe voci au contestat faptul că arhitecții au desființat soclul pentru a coborî statuia la nivelul piațetei. În urma scandalului, echipa de proiectanți condusă de Macalik Arnold Ernő a venit cu o nouă soluție în care este prevăzut și soclu, însă Comisia de Monumente Istorice a refuzat avizarea pentru că nu respecta proiectul Adrianei Mateiu.

Deși municipalitatea a solicitat să se revină la soclul care a existat înainte de începerea lucrărilor de reamenajare a străzii Mihai Kogălniceanu, arhitectul Macalik a refuzat pur și simplu să dea curs solicitărilor primăriei. Prin urmare, municipalitatea a decis să renunțe la serviciile firmei Mossfern.

Pe lângă soclul Grupului Statuar Școala Ardeleană, echipa de proiectanți condusă de Macalik Arnold Ernő a eliminat de pe strada Mihail Kogălniceanu și bustul unui mare savant român de al cărui nume se leagă pe de o parte Universitatea „Babeș-Bolyai” iar pe de altă parte unul dintre cele mai performante colegii din România.

Este vorba de bustul marelui savant român Emil Racoviță. Bustul a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

Bustul lui Emil Racoviță a fost demontat anul trecut în contextul demarării lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, fiind apoi depozitat de către muncitori în gangul Colegiului „Emil Racoviță”. Deși reprezentanții școlii au cerut atât Direcției de Cultură Cluj cât și municipalității clujene să găsească o soluție pentru ca monumentul marelui savant să rămână în fața unității de învățământ pentru a avea vizibilitate și a i se putea acordat în acest fel respectul cuvenit, răspunsurile au fost că proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu realizat de echipa lui Macalik Arnold Ernő nu include bustul lui Emil Racoviță.

În această vară, municipalitatea clujeană a solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță, iar noul arhitect a prezentat deja, în ședința din 7 septembrie a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice proiectul de reașezare a bustului în fața Colegiului Național Emil Racoviță.

Precizăm că arhitectul maghiar Arnold Macalik, coordonatorul firmei Mossfern a fost distins cu Premiul Maghiar pentru Arhitectură. Premiul a fost acordat de Uniunea Maghiară a Arhitecților din Ungaria.

Potrivit site-ului epiteszforum.hu, premiul a fost înmânat de András Krizsán, președintele Uniunii Maghiare a Arhitecților din Ungaria, iar Laudatio a fost prezentată de Levente Szabó, membru al consiliului de administrație al Uniunii.

Făclia a încercat să ia legătura cu arhitectul Macalik Arnold Ernő, însă în ciuda numeroaselor apeluri telefonice acesta nu a răspuns.

Grupul statuar Școala Ardeleană, operă a sculptorului Romulus Ladea, a fost dezvelit la Cluj în data de 30 iunie 1973. Monumentul reprezintă trei corifei (Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Petru Maior) ai mișcării Școala Ardeleană, inițiată de intelectualitatea românească transilvană.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut