Armonii aniversare: Orchestra Filarmonicii Clujene pe scena Casei Radio

Cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de Radio Cluj, Orchestra Filarmonicii de Stat, alături de invitatele Elizaveta Ivanova la flaut și Samanra Skorja la clarinet, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, au susținut un concert aniversar deosebit la Casa Radio.

Seara a debutat cu Concertul în Re major pentru flaut de Michael Haydn, în timp ce flautista Elizaveta Ivanova a strălucit pe scenă. Alegerea interesantă a acestei lucrări mai puțin cunoscute a adus în fața publicului o compoziție ușor de ascultat, purtând ascultătorul într-o lume a basmului, creând o atmosferă jucăușă și plăcută.

Concertul a continuat cu o lucrare primăvăratică, Introducere, Temă cu Variațiuni pentru clarinet și orchestră de Gioachino Rossini, unde Samanra Skorja a fost în centrul atenției. Rossini a compus Introducerea, Tema și Variațiunile pentru Clarinet și Orchestră (1819) la vârsta fragedă de 18 ani. Lucrarea începe cu o intrare puternică a pianului pentru a capta atenția publicului. Rossini a folosit, de asemenea, această tehnică în uverturile operelor sale. Solistul interpretează o temă plină de viață și veselă, în stil operistic, iar pe parcursul piesei, aduce în prim plan multe variațiuni ale temei inițiale. A patra variațiune este o versiune mai lentă și emoționantă a temei, iar în ultima variațiune, ascultătorul va auzi clarinetul urcând în registrul său cel mai înalt cu o viteză mare.

Seara s-a încheiat cu Serenada pentru orchestră de coarde, op. 48 de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea este formată din patru mișcări: Pezzo în formă de sonatină, vals, elegie și final. La început, Ceaikovski își propune să imite stilul lui Mozart, începând cu o introducere lentă și solemnă, urmată de o secțiune mai rapidă și mai vibrantă, în a doua mișcare publicul fiind cucerit de ritmurile grațioase ale valsului. A treia mișcare este lentă și solemnă, reflectând alternanța dintre viață și moarte. Ultima mișcare încheie piesa într-un mod optimist, cu accentele unui dans rusesc. Cu o introducere liniștită urmată de o secțiune de dans vibrantă și jucăușă, această mișcare prezintă variații ale temei principale, incluzând un moment de tensiune și apoi o revenire la bucurie și entuziasm, cu o finalizare triumfătoare în do major. Serenada este plină de lirism, îmbibată de simțiri poetice, de veselie, ardoare viguroasă, dar și melancolie și produce o impresie plăcută asupra ascultătorului, lăsând genurilor dramatice mai ample — simfoniei sau operei — redarea pasiunilor violente, a conflictelor vieții oamenilor, a stărilor austere. Este vorba, cu alte cuvinte, de o muzică de divertisment, perfectă pentru anotimpul primăverii.

Maestrul Tiberiu Soare a conferit întregului concert o atitudine pozitivă și călduroasă, reflectând perfect atmosfera de sărbătoare și împlinire cu ocazia aniversării Casei Radio. Cu o tradiție de 70 de ani în spate, Radio Cluj a fost și continuă să fie o prezență esențială în viața culturală și socială a orașului și a regiunii.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut