Armenii din Gherla au dansat aproape de granița cu Ucraina

Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din municipiul Gherla a început obișnuita stagiune estivală. După doi ani de pandemie, duminică, 29 mai 2022, formația comunității armenești din localitate, condusă de Esztegar Erika, a evoluat în județul Suceava, mai exact în comuna Negostina, aflată la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

Acolo s-a desfășurat cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului minorităților „Conviețuiri”, manifestare artistică tradițională organizată de sucursala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. Au participat 14 grupuri de dansatori și doi soliști din Cernăuți. Alături de formațiile de dansuri tradiționale ale comunităților ucrainene, poloneze și romă din țara noastră, la eveniment a fost prezent și cunoscutul Ansamblu armenesc „Hayakaghak” din Gherla, care și pe scena Centrului Cultural din localitatea suceveană a obținut un mare succes, atât prin evoluția celor 15 dansatori, cât și prin originalele costume cu care aceștia s-au prezentat în fața spectatorilor, cât și în timpul paradei portului popular ce a avut loc pe străzile comunei.

Mesagerii comunității armenești din Gherla au susținut un program bogat și variat, prezentând în premieră „Dansul prințeselor”, interpretat pe muzică clasică. De asemenea, tinerii orașului de pe Someș au mai interpretat obișnuitele dansuri tematice „Sardarapat”, „Im anune Hayastan”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” și „Vartavar”.

Printre spectatori s-au aflat și mulți refugiați din Ucraina, care au aplaudat îndelung evoluția armenilor gherleni. Comuna Negostina se află la 40 kilometri de Suceava în imediata vecinătate cu localitatea Siret și unde trăiesc multe familii de etnie ucraineană. Festivalul din weekend a fost considerat de localnici și de oaspeți o adevărată sărbătoare a comunității locale, purtător al tradițiilor și obiceiurilor populare din zonă.

În cursul verii Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla mai este invitat la evenimente culturale din Șomcuta Mare, Timișoara și Cluj-Napoca, dar nu va lipsi nici de pe „Strada Armenească”, de la București.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut