Armeni gherleni în pelerinaj la Medjugorje

A devenit deja tradiție ca în fiecare an, în două serii, creștinii gherleni să se deplaseze la Medjogorje, un binecunoscut loc de pelerinaj, an de an vizitat de zeci de mii de pelerini. În perioada 7-14 septembrie 2022, printre ei se află și 30 de creștini armeni și romano-catolici, dar și de alte religii, în frunte cu preotul romano-catolic Küsmödi Attila, organizatorul pelerinajului.

Medjugorje este o localitate situată în partea vestică a Bosniei Herțegovina, la aproximativ 25 de km sud-vest de Mostar, nu departe de granița cu Croația. Numele „Međugorje” înseamnă „între munți” și desemnează așezarea geografică a localității. Localitatea aparține Herțegovinei, care împreună cu Bosnia era una dintre cele 6 republici ale fostei Iugoslavii. Parohia din Medjugorje este administrată de călugări franciscani și aparține de Dieceza de Mostar.

În ziua de 24 iunie 1981, Fecioara Maria a apărut pentru prima dată la Medjugorje unor adolescente, Ivanka, de 15 ani și Mirjana, de 16 ani. A doua zi, se formează grupul de 6 vizionari, Fecioara Maria adresându-se lor cu „Lăudat să fie Isus!”. La următoarea apariție, întrebată fiind asupra identității sale, le-a răspuns: „Sunt Preafericita Fecioară Maria…, doresc să fiu cu voi pentru a vă ajuta să vă convertiți și pentru a îndruma lumea întreagă să se împace cu Dumnezeu. Pace! Pace! Pace!” De atunci Fecioara Maria apare vizionarilor (la trei dintre ei, zilnic, la ceilalți, cu diferite ocazii), transmițându-le mesaje de pace, iubire și convertire. În 1991, Medjugorje este recunoscut oficial de către Biserică ca loc de pelerinaj și rugăciune, iar la 21 august 1996, dr. Navarro Valls, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, precizează poziția Romei: „Toți credincioșii pot merge la  Medjugorje dacă vor, iar preoții pot să îi însoțească”.

Milioane de pelerini, credincioși de toate confesiunile, preoți, episcopi și doar curioși sau sceptici, au fost și sunt martorii Harului lui Dumnezeu (convertiri, vindecări miraculoase, vocații pentru viața consacrată) la Medjugorje. Printre ei se află și pelerinii orașului de pe Someș, aflați acolo în aceste zile.

Pe parcursul deplasării la Medjugorje creștinii gherleni vizitează biserici și locuri monahale de pe traseu, așa cum fac de peste zece ani.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut