Arme, muniție deținute ilegal și trofee de vânătoare, confiscate de polițiști

Sute de controale și zeci de percheziții au fost desfășurate marți, 23 martie, de polițiști, în cadrul acțiunii „CHECKPOINT”, în urma căreia au fost indisponibilizate arme, muniție deținută ilegal și trofee de vânătoare.

Acțiunea, derulată la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a vizat două paliere: activități operative privind punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară instrumentate de structurile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și activități preventive, care au constat în efectuarea de controale privind modul de asigurare a securității armelor deținute legal.

Potrivit IGPR, au fost puse în aplicare 23 de mandate de percheziție domiciliară, privind săvârșirea de infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor, în urma cărora au fost indisponibilizate 8 arme deținute legal și 10 arme deținute ilegal (8 neletale și 2 letale). De asemeni, au fost indisponibilizate 1.440 de bucăți de muniție deținută ilegal, dintre care 38 de cartușe confecționate artizanal, 121 de trofee de vânătoare, componente esențiale destinate armelor, 3 dispozitive de sertizare a cartușelor, capse de inițiere, tuburi cartușe cu capse de inițiere integrate, încărcătură de azvârlire, 6 capcane metalice, 50 de bucăți de pachete țigări provenite din contrabandă, 3 kilograme de articole pirotehnice și lunete, lanterne prevăzute cu dispozitiv de montare pe arme.

În cadrul aceleiași acțiuni, polițiștii au efectuat peste 435 de controale privind modul de asigurare a securității armelor deținute de către deținătorii autorizați, fiind verificate peste 622 arme deținute legal.

„În acest context, au fost constatate 63 de situații privind încălcarea dispozițiilor legale, fiind aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.000 de lei. De asemenea, au fost dispuse 35 de măsuri administrative de anulare a dreptului de deținere, de port și de folosire a armelor supuse autorizării, precum și măsura complementară a confiscării armelor, cu privire la 11 arme deținute legal” – informează IGPR.

Conform sursei citate, în urma activităților desfășurate au fost constatate 17 infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor, două infracțiuni prevăzute și pedepsite de OUG 195/2005, privind protecția mediului, o infracțiune de înșelăciune și o infracțiune de uz de fals, fiind indisponibilizate 14 arme letale, 9 arme neletale, 543 de bucăți de muniție și 54 de tone de azotat (îngrășământ chimic).

În județul Cluj, acțiuni de verificarea a deținătorilor de arme și muniție letală/neletală din cele supuse autorizării au fost desfășurate în municipiul Gherla și în comuna Mintiu Gherlii.

Potrivit IPJ Cluj, au fost controlați 13 deținători legali de arme. Pentru nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 5.000 de lei, fiind totodată dispusă măsura anulării dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții. De asemeni, „pentru clarificarea unor aspecte legale”, o armă letală cu destinația vânătoare a fost ridicată de polițiști.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut