Arhimandritul Dumitru Cobzaru, Cetățean de Onoare al Municipiului Dej

Duminică, 6 august, credincioșii dejeni s-au bucurat de o dublă sărbătoare: „Schimbarea la Față” și decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Dej pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în semn de recunoaștere a eforturilor depuse în slujba Bisericii, a comunității dejene și amenajarea capelei militare, devenită apoi biserica garnizoanei. Un locaș de reculegere nu doar pentru militarii din Dej, ci și pentru credincioșii din oraș, care participă în fiecare duminică în număr mare la Sfânta Liturghie.

După Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi, la evenimentul desfășurat la Biserica Militară Dej au participat, alături de protopop Ioan Buftea și preoții parohiilor ortodoxe din oraș, reprezentanți ai autorității locale, comandanți militari ai Garnizoanei Dej și un public numeros.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Garnizoanei Militare din Dej a fost amenajată în 1999, în clădirea fostului Cerc Militar, de către preoții militari de atunci, Dumitru Cobzaru și Moise Tineghe, fiind sfințită în 2000 de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. În 2008 au început lucrările de reamenajare a spațiului, cu sprijinul garnizoanei dejene, lucrări constând în refacerea instalației electrice și tavanelor, tencuirea interiorului și înfrumusețarea bisericii cu o pictură realizată de iconarul Alin Iuga din Beclean. Odată lucrările încheiate, pe data de 29 mai 2011, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei, prilej cu care i-a acordat distincția Crucea Patriarhală părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru, iar preotul paroh al bisericii militare, Petru Both, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cel mai înalt rang preoțesc.

Tot cu acest prilej, unul dintre susținătorii reabilitării bisericii Garnizoanei Militare din Dej, generalul de brigadă Ioan Mureșan, a fost distins de ÎPS Andrei cu „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție acordată de Mitropolia Clujului.

Dumitru Cobzaru (n.1972, în Costuleni, județul Iași)) este preot și monah ortodox român în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului având rangul de arhimandrit.

În vara anului 1990 a intrat ca frate la Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, unde a fost tuns rasofor și, apoi, hirotonit diacon. Cu data de 15 ianuarie 1992, s-a transferat la Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde a fost călugărit și hirotonit ieromonah, la 1 octombrie 1992. Pe lângă funcțiile de secretar și eclesiarh avute la Nicula, a îndeplinit diferite ascultări și în afara ei ca: egumen la Mânăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie, duhovnic la Mânăstirea „Sfântul Evanghelist Luca” – Dobric, pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, precum și preot militar în Garnizoana Dej (1999-2000).

După absolvirea  Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj (promoția 1998) și cele de master în cadrul aceleiași instituții (promoția 1999), în perioada 1 octombrie 2000 – 8 ianuarie 2009 a fost stareț al Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, unde a demarat, dimpreună cu ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. Astfel, s-au construit o nouă și monumentală biserică și o Casă de creație, astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu”, care cuprinde: reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă, prin programul de finanțare SAPARD. A fondat Editura „Ecclesia” a Mânăstirii Nicula, în anul 2001, fiind, totodată, și membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu (2008), iar din 2012 este membru titular în Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.   Autor a zeci de articole publicate în presa bisericească și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, este, de asemenea, autorul mai multor volume istorice și teologice.

În octombrie 2022 a susținut teza de doctorat cu titlul „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”, realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.

În prezent este exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut