Arafat: Pensionarii nevaccinați care trebuie să ridice pensia – fără restricții de acces în instituțiile publice

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, prin hotărârea de guvern aprobată luni, pensionarii nevaccinați nu vor avea restricții în a-și ridica pensia fizic, aceeași excepție privind accesul în instituțiile publice fiind aplicată și în cazul persoanelor nevaccinate care au de primit alocații pentru copii sau alte prestații sociale.

„Din punct de vedere al accesului la instituțiile publice și la cele private, au fost prevăzute unele excepții care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricții să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestații”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, scrie AGERPRES.

El a adăugat că și pe partea de justiție sunt prevăzute excepții, astfel încât „actul de justiție și de ordine publică să poată să continue normal”.

Șeful DSU a subliniat că intrarea în clădirile publice pentru angajați, la acest moment, nu este condiționată de certificatul verde, până când Parlamentul nu va aproba o lege care să introducă o prevedere în acest sens. „Dar pentru alte persoane care intră în clădire, accesul este controlat de certificatul verde complet, adică să fie trecut prin boală, vaccinat sau testat. La fel în entitățile private, unde sunt peste 50 de persoane. Restul prevederilor, cu reducerea la 50% și cu telemuncă sau cu fazarea sosirii la locul de muncă și lucrul în schimburi, astea rămân valabile”, a explicat Arafat.

Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să își plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: „Plata taxelor, nu cred”. „Vor trebui să fie totuși – fie să plătească online, fie așteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestațiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Și aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepții necesare, nu vom aplica aceste excepții acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte și toată lumea – unii, bineînțeles, ziceau faceți lockdown total – acum că se iau măsuri care totuși restricționează anumită mișcare și încearcă să protejeze suntem întrebați de ce nu dăm 100 de excepții. Nu avem cum. Sunt date excepții pentru a funcționa lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro și acolo găsiți cum să le plătiți. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepții pentru intrare în clădiri publice. și la noi, la minister, și oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în piețe. „Piețele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru piețe”, a spus Arafat.

El a explicat că și în privința pasagerilor de pe aeroporturi se aplică regula certificatului verde, întrebat în acest sens. „Cei care trebuie să plece – în mod normal, în ziua de astăzi, oricum, nu ai certificat verde, nu ai asta, nu te lasă să pleci nicăieri. Deci, la aeroport nu poți pleca din aeroport dacă nu ai așa ceva, nicio țară nu te mai primește. Aproape tot, este aproape blocaj complet pentru certificatul verde și… adică condiționat de certificatul verde și de testare în acest moment. În aeroport, la acest moment, nu puteți urca în avion dacă nu aveți certificatul verde. Orice avion vrem să plecăm cu el – ne cere cel puțin testare, care este parte din certificatul verde”, a menționat Arafat.

În cazurile zborurilor interne nu este prevăzută regula certificatului verde. „Pentru zborurile interne nu este prevăzut un certificat verde, dar noi le tratăm… ca și transportul în comun, nici pentru autobuz sau un autocar nu este prevăzut certificat verde, e prevăzut să porți mască și să fii protejat. și așa este și pentru transportul intern aerian. Este aceeași regulă folosită”, a mai spus Arafat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut