Arafat: Internările și intervențiile chirurgicale, suspendate pentru 30 de zile

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările și intervențiile chirurgicale, precum și alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe și care pot fi reprogramate.

Raed Arafat a arătat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, că din cauza infecțiilor cu SARS-CoV-2, în acest moment există o presiune asupra sectorului de urgență și a celui sanitar. În acest sens, a atras atenția asupra faptului că în decurs de o săptămână numărul infecțiilor s-a dublat și că nu se poate constata deocamdată „o tendință de plafonare sau de scădere”.

„După discuțiile cu colegii de la Ministerul Sănătății, analizele făcute la Centrul Național de Comandă și Coordonare a Intervenției, discuții cu mai mulți manageri de spitale, suntem nevoiți să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităților sanitare publice”, a spus Arafat, citat de AGERPRES.

Arafat a subliniat însă că aceste prevederi nu se aplică în cazul urgențelor, al femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, al pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigații sau tratament. Astfel de proceduri medicale se vor realiza în continuare în unitățile medicale publice.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menționat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observație care este motivația medicală ce impune necesitatea internării pacienților.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv și decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Totodată, managerii unităților publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienții COVID.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut