Aproape jumătate dintre români ar agreea colegi de muncă ucrainieni

Aproape jumătate dintre români (47%) sunt deschişi în a avea colegi de muncă refugiaţi ucraineni, și doar 36% spun că nu şi-ar dori să-i aibă în echipă, în timp ce 17% sunt indeciși.

Rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online arată că 45% dintre români cred că angajarea refugiaţilor ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea deficitului mare al forţei de muncă din România, în timp ce doar 16% cred contrariul, iar alţii 31% spun că ucrainenii pot rezolva doar parţial problema.
Privind siguranţa locului de muncă, un sfert dintre români (25%) au menţionat că se simt ameninţaţi de faptul că ucrainenii ar putea să le ia locul de muncă, iar peste 70% nu iau în calcul această posibilitate. În acelaşi timp, 36% dintre ei au declarat că angajarea unor ucraineni nu ar funcţiona pentru compania la care lucrează, în timp ce 47% consideră că ar fi o opţiune bună. Dintre aceştia, 14% au spus că este în regulă atât timp cât nu sunt concediaţi actualii angajaţi, iar 31% au precizat că recrutarea ar trebui să fie egală pentru toţi candidaţii.
Privind nevoile pe care ucrainenii le-ar avea dacă ar lucra în România, angajaţii români au menţionat suportul în înţelegerea limbii, cursuri de limba română şi/sau engleză, suportul în înţelegerea sarcinilor de lucru, o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona şi nevoile familiei, precum și consiliere psihologică.
Dintre angajatori, 40% afirmă că principalul avantaj al unei echipe multiculturale, care are în componenţă ucraineni, este creşterea productivităţii, iar alţi 20% dintre ei văd un avantaj în diversitate, care poate conduce la inovare şi perspective diferite. Pentru 6 din 10 angajatori, bariera lingvistică este cea mai mare provocare atunci când coechipierii nu cunosc o limbă de circulaţie internaţională sau nu îşi cunosc reciproc limba. Totodată, 6 din 10 dintre reprezentanţii echipelor de Resurse Umane susţin că firma pentru care lucrează are poziţii deschise pentru refugiaţii ucraineni şi spun că angajaţii lor sunt deschişi la a colabora cu ucraineni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut