Aproape jumătate dintre angajaţi vor să-și schimbe slujba în acest an

Aproape jumătate dintre angajaţi (43%) spun că sunt dispuşi să renunţe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual, pe fondul unei inflaţii în creştere, o piaţă a forţei de muncă în scădere şi o creştere a locurilor de muncă care oferă mai multă flexibilitate, față de numai 7% dintre angajaţi care avea această atitudine anul trecut.

Studiul „Reîntoarcerea la muncă. Noile condiţii” realizat de EY arată că, pe măsură ce multe ţări ies din pandemia COVID-19, angajaţii câştigă o influenţă semnificativă asupra angajatorilor şi că „lista de dorinţe” pe care le au de la potenţialii angajatori se schimbă.

Astfel, 42% dintre angajați spun că sunt necesare creşteri salariale pentru a aborda fluctuaţia personalului, opinie cu care doar 18% dintre angajatori sunt de acord. Principala motivaţie pentru angajaţii în căutarea unor noi locuri de muncă este acum dorinţa de a obţine un salariu mai mare. Confruntați cu o inflaţie record, mai mult de o treime dintre cei care prospectează piaţa (35%) spun că au ca obiectiv principal o creştere a salariului, în vreme ce 25% dintre ei spun că îşi doresc o creştere profesională.

Şi în ceea ce priveşte revenirea la birou, studiul arată o opoziţie clară între ceea ce îşi doresc angajatorii şi ceea ce sunt dispuşi să facă angajaţii. Astfel, 22% dintre angajatori spun că îşi doresc ca angajaţii să revină la birou cinci zile pe săptămână. In schimb, 80% intre angajaţi afirmă că îşi doresc să lucreze de la distanţă cel puţin două zile pe săptămână. În timp ce angajaţii cred că noile moduri de lucru au crescut productivitatea, încrederea companiilor în propria productivitate este erodată de creşterea cifrei de afaceri – doar 32% dintre angajatori spun că au reuşit să sporească productivitatea prin muncă hibridă şi investiţii în facilităţi şi tehnologie la locul de muncă. Totuși, doar 19% dintre angajaţi caută flexibilitate la un nou loc de muncă, în timp ce 17% spun că ceea ce i-ar determina să se mute ar fi beneficiile care promovează sănătatea şi starea de bine la birou.
Prin prisma sectoarelor în care activează, cei mai dornici de plecare sunt angajaţii din tehnologie şi hardware – 60%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut