Aplicații de la Cluj care ar putea schimba lumea

Rezultatele obținute în programul Academia DpIT continuă să le aducă absolvenților aprecieri și recompense. Astfel, elevii echipei BITLINE care au realizat, în timpul celor 6 luni de pregătire în Academia DpIT, produsul inovator tech “SmartDash Cart” sunt câștigătorii Galei „10 pentru Cluj” la categoria Inovație. De asemeni, la categoria IT a fost desemnat câștigător Pescariu David Alexandru, elev la L.T. „Lucian Blaga”, care a absolvit Academia DpIT cu titlul „șef de promoție”.

 Aflată la a 13-a ediție, Gala de Excelență „10 pentru Cluj” și-a desemnat în 15 decembrie câștigătorii. „Cei mai buni dintre cei buni” la categoria Inovație au fost declarați șase liceeni pregătiți extracurricular în cadrul programului de educație practică Academia DpIT, organizat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT”. Este vorba de echipa BITLINE, formată din Adam Raluca-Mihaela, Kiss Aris-Eduard, Marcu Bogdan-Cristian, Miron Alexandru-Bogdan, Petruș Cătălina-Antonia și Radu Alexandru-Mihai, elevi la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Toți au fost mentorați la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, de Mihai Mazilu și Levente Boda și au realizat, în timpul celor șase luni de pregătire în Academia DpIT, produsul inovator tech “SmartDash Cart”, un cărucior inteligent care ne duce în viitorul cumpărăturilor smart.

Premiul, oferit de europarlamentarul Daniel Buda – reprezentat la gală de consilier Maria Forna – constă într-o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles pentru toți membrii echipei.

La categoria IT a fost desemnat câștigător Pescariu David Alexandru, elev la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, care a absolvit Academia DpIT cu titlul “șef de promoție”. Premiul constă într-un laptop, căști și rucsac în valoare totală de 4.970 lei, fiind oferit de Betfair România Development.

Demarată de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” (DpIT) în 2015, la Cluj-Napoca, implementată în următorii cinci ani la nivel regional, în Transilvania, Academia DpIT din 2021 a reunit elevi participanți din toată țara, cărora li s-a alăturat și un participant din Germania, precum și studenți din Cluj-Napoca și Oradea. Cei 110 elevi și studenți selecționați au creat aplicații aflate în stadiul de prototip, cu utilitate în rezolvarea unor nevoi reale din diferite domenii, precum siguranța și confortul cetățeanului, smart mobility, HoReCa, calitatea administrației publice și protejarea mediului, dezvoltând cu succes soluții complexe IoT (Internet of Things) sau care implică concepte din cele mai noi tehnologii, precum AI (Artificial Intelligence).

„10 pentru Cluj” este un evenimentul organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, al mediului de afaceri clujean și al instituțiilor locale și europene (Parlamentul European). În cadrul galei sunt premiați preșcolarii și elevii cu vârste între 3-18 ani pentru performanțele excepționale obținute în domeniul educației, sportului sau pentru implicarea în comunitate.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut