Aplicație pentru monitorizarea copiilor ucraineni care ajung în România, lansată de Ministerul Familiei

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat, luni, lansarea unei aplicații prin care vor fi înregistrați și monitorizați copiii ucraineni care ajung în România, însoțiți sau nu de părinți.

„De la începutul crizei ucrainene, odată cu sosirea primilor refugiați la noi, ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături tuturor celor care au fugit din calea războiului. Mă bucur să anunț lansarea aplicației PRIMERO, prin intermediul căreia vom putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu” – a anunțat Gabriela Firea, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit acesteia, peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt la noi în țară aproape 37.000. De asemeni, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni.

„Am căutat permanent soluții să le fim de ajutor acestor oameni încercați. Unii dintre cei ajunși în România aveau doar hainele de pe ei și copiii de mână, pentru că au plecat văzând cu ochii și au lăsat totul în urmă” – a scris Gabriela Firea.

Ministrul a precizat că, prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor. Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare și reunificare a familiei.

Platforma va fi gestionată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF România. Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România – a mai precizat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut