APIA eliberează adeverințe pentru Campania 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă – SAPS, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol. Convențiile se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite, pentru finanarea activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022 solicitând sprijin pentru schemele de plăți directe sau pentru măsurile de climă și mediu. Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea din aplicația IPA online și înregistrată în IACS asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite să analizeze soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare privin costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. Convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și fondurile de garantare vor fi postate pe site-ul instituției (www.apia.org.ro), în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut