Apelul medicilor de familie

Medicii de familie solicită ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii legate de pandemia de COVID-19.
‚’După şapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce priveşte controlul răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face ‚doar pe hârtie’ şi ‚la televizor’, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul. Este anormal ca autorităţile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităţilor să iniţieze de urgenţă consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situaţii. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situaţiei epidemiologice actuale’’, se arată într-un comunicat transmis duminică de AGERPRES.
Potrivit sursei citate, se împlinesc şapte luni de la declararea stării de urgenţă în România, o perioadă suficientă pentru a înţelege care sunt nevoile pacienţilor şi cum ar trebui instituţiile statului să le satisfacă într-o cât mai mare măsură.
SNMF reaminteşte faptul că în 15 martie, odată cu declararea stării de urgenţă, a avut loc practic blocarea accesului pacienţilor non-COVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate şi transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale şi ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.
Sursa citată atrage atenţia că medicii de familie au preluat în toate aceste şapte luni sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general, dar şi pentru specialitatea Medicina de Familie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut