Apartenența la comunitate, întărită de implicarea civică

Proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică”, derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), a ajuns la final, marcând încheierea cu succes a activităților, printr-un eveniment la care au participat cadre didactice din județele Cluj și Sălaj și reprezentanți ai societății civile. Pe parcursul a două ore, organizatorul Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca i-a purtat pe participanți prin povestea celor optsprezece luni de activități derulate împreună cu comunitățile rurale implicate în proiect. Rezultatele obținute au fost împărtășite cu toți participanții.

Proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” a debutat în luna martie 2021 și a avut ca și scop dezvoltarea comunitară durabilă centrată pe educație în comunități interetnice. În această accepțiune, școala devine factorul ce coagulează eforturile membrilor comunității pentru creșterea calității vieții tuturor cetățenilor ei, dar mai ales a celor vulnerabili. Obiectivele proiectului au vizat direcții de acțiune îndreptate spre dezvoltarea capacității școlilor, stimularea mobilizării cetățenești, lupta împotriva discriminării și consolidarea capacității promotorului. Comunitățile beneficiare au fost Bonțida, din județul Cluj și Sânmihaiu Almașului, din Sălaj, ambele având un procent semnificativ de populație romă și confruntându-se cu probleme legate de educație, locuire, sărăcie, discriminare etc.

Pornind de la aceste realități ale comunităților rurale, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și-a început demersul prin creșterea capacității a 18 cadre didactice de a crea contexte de învățare utilizând metode nonformale, în scopul sensibilizării elevilor cu privire la aspecte care țin de interculturalitate. Asociația a organizat un curs în două module, efort pe care l-a dublat cu 6 luni de întâlniri pentru consultanță educațională individualizată care să susțină procesul de învățare în rândul cadrelor didactice. Exemple de activități cu copiii din sfera interculturalității au fost incluse și într-un manual destinat cadrelor didactice din comunitățile interetnice.

Pentru a produce schimbarea la nivel comunitar, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a implementat o serie de 10 acțiuni comunitare la care au participat peste 300 de membri ai celor două comunități beneficiare, Bonțida și Sânmihaiu Almașului. În urma unui proces de consultare cu privire la nevoile acestora, au fost căutate resursele necesare pentru implementarea lor, obținute în final de la companii locale, interesate să susțină cauza organizației. De la renovarea unor spații educaționale, construirea unor săli de clasă în curtea școlii și acțiuni de igienizare, la activități de împuternicire a femeilor și un festival al educației, cele două comunități au început să capete speranța că în sfârșit dorințele lor prind viață!

„Implicarea civică crește apartenența la comunitate și este un factor important în dezvoltarea comunităților de orice fel, cu atât mai mult a comunităților defavorizate. Implicându-se în astfel de proiecte, localnicii, indiferent de etnie, descoperă valorile care îi unesc și puterea de a produce schimbări pozitive în beneficiul tuturor” – acesta a fost mesajul cheie al evenimentului.

Interesul organizației de a aduce comunitățile la un loc, precum și de a combate prejudecățile nu s-a oprit aici. Tot în cadrul proiectului au derulat o campanie inovativă prin care au transpus poveștile de viață a 30 de membri ai comunității rome în articole, publicate ulterior într-o broșură menită să-și inspire cititorii să-și depășească propriile stereotipuri cu privire la etnia romă.

Proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” a fost derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu JK Youth Zalău și Organizația Creștină Something New cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut