Anul politic 2021, la Cluj

Anul care a trecut a însemnat, în plan politic, la Cluj, continuitate pentru unele partide, și schimbare pentru altele. Astfel, dacă liberalii au organizat alegeri, social democrații au continuat sub interimat.

Alegeri fără surprize, în organizațiile clujene liberale

Alegerile interne în rândul liberalilor clujeni au început cu organizația municipală, fără surprize, și au avut loc la începutul lunii iulie a anului trecut. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a fost reales în funcţia de preşedinte al PNL Cluj-Napoca, fiind de altfel, singurul candidat pentru această funcţie.

Alegerile din organizația municipalã Cluj-Napoca a PNL au stat sub semnul clarificãrii obiectivelor pentru urmãtorii ani. Dan Tarcea a venit din nou în fața liberalilor clujeni cu proiecte politice gândite sã asigure continuitatea și echilibrul în filială. În urma dezbaterilor şi a discursurilor susţinute, aproape toţi delegaþii la alegeri au decis ca viceprimarul orașului nostru sã conducã în continuare destinele organizaþiei municipale clujene a PNL pentru încă patru ani. Dan Tarcea provine din vechiul PNL iar în 2017 a fost ales președinte al PNL Cluj-Napoca în cadrul primelor alegeri care au avut loc după fuziunea dintre PNL și PDL.

Tot în luna iulie au avut loc alegerile la organizația județeană a PNL care s-au desfășurat, la fel, fără surprize. Daniel Buda a obținut, atunci, un nou mandat la conducerea organizaţiei judeţene, fiind singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie. La conferința de alegeri la care au participat 497 de delegați au luat parte cei mai importanţi reprezentanți ai partidului la nivel naţional Ludovic Orban, pe atunci președintele PNL, şi Florin Cîţu, pe atunci premier, cei doi făcându-și „încălzirea”, la acel moment pentru Congresul care a avut loc în toamna anului trecut.

Schimbări la USR

Anul trecut au fost alegeri și la organizațiile USR din țară, USR-PLUS pe atunci, în pregătirea marii fuziuni la care a fost aleasă o conducere unică.

Camelia Sălcudean, pe atunci subprefect al județului Cluj, a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS Cluj. La scrutinul din vara trecută, ea s-a impus în fața contravandidaților săi Eleonora Vințeler și Cristian Schuster.

Venită din PLUS, Camelia Sălcudean a obținut votul a 153 dintre delegații la alegeri în timp ce Eleonora Vințeler a avut 42 de voturi iar Cristian Schuster 22 de voturi. Alegerile din luna iulie 2021 la nivelul organizației județene a USR PLUS au fost primele de după fuziunea dintre USR și PLUS.

Anterior, Camelia Sălcudean deținuse funcția de secretar general al filialei PLUS Cluj, ea fiind aleasă și consilier local în cadrul Consiliului Local Florești. În  luna februarie anul trecut, ea a fost numită subprefect al județului Cluj.

PSD Cluj, tot sub interimat

Dacă la liberali și USR-iști au avut loc alegeri, la PSD Cluj a fost liniște. Anul trecut, organizația județeană a fost condusă, tot sub interimat, de fostul senator, Alexandru Cordoș. Astfel, în 2021, PSD Cluj a stat sub semnul reorganizării, în așteptarea viitoarelor alegeri interne, care ar putea avea loc până în vara acestui an. Nu este un secret că în PSD Cluj, după plecarea lui Remus Lăpușan de la conducere, în 2016, a urmat o perioadă lungă de incertitudine, care a însemnat plecări în masă înspre alte partide și scandaluri de culise. Alexandru Cordoș ocupă funcția de președinte interimar al PSD Cluj din toamna anului 2020, de după alegeri.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut