Anul 2023 începe cu o nouă emisiune de titluri de stat

Începând de marţi, 3 ianuarie 2023, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 2 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%.

Pentru creşterea atractivităţii şi încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturităţi au fost majorate, faţă de nivelul pieţei secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani şi respectiv 0,48% pentru scadenţa de 3 ani.
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.
Titlurile pot fi cumpărate online, în perioada 3 – 24 ianuarie 2023, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
Între 3 şi 25 ianuarie 2023, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului, iar între 3 şi 24 ianuarie 2023 în mediul urban, respectiv între 3 şi 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.
Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

În anul 2022, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283.000 subscrieri în instrumente de 1,2,3 şi 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% şi 9,15%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut