Antreprenorii români se tem de al treilea val al pandemiei

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze semnificativ mediul de afaceri în condiţiile în care, dincolo de pierderile din anul trecut, 7 din 10 antreprenori se tem că al treilea val al pandemiei, care a cuprins deja ţările occidentale.


Potrivit barometrului de opinie realizat de o compani
a de consultanţă Frames, 57% dintre antreprenori cred că efectele pandemiei se vor vedea cel puţin până la începutul lui 2022. Numai 22% cred că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a acestui an, în timp ce 19% spun că nu ştiu cum va evolua situaţia.
„Până să vorbim de revenirea economică, 62% dintre cei intervievaţi se tem că situaţia se va înrăutăţi din punct de vedere epidemiologic şi numai 15% văd perspectivele într-o notă optimistă. Principala temere este legată de impunerea unor noi restricţii care ar afecta mediul de afaceri, menţionată de 72% dintre respondenţi. Pe lista provocărilor se mai află, în prim-plan, creşterea preţurilor, amintită de 43% dintre cei chestionaţi, accentuarea blocajului financiar (29%), scăderea vânzărilor (21%) şi plata obligaţiilor (taxe, impozite, rate bancare, leasinguri etc.), amintită de 19%”, arată barometrul.

Patronii, îngrijorați de relaxarea măsurilor de distanțare

Oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare modul în care românii au început să trateze pericolul Covid. Astfel, 58% dintre respondenţi afirmă că, pe fondul vaccinării, văd o relaxare în rândul românilor, fapt care riscă să conducă la o creştere a numărului de infectări.
„Campania de vaccinare a adus un plus de încredere privind perspectivele depăşirii pandemiei însă, din păcate, a influenţat şi omportamentul preventiv al oamenilor. În multe instituţii/firme, măsurile de protecţie s-au relaxat prematur. Purtarea măştii, utilizarea dezinfectanţilor şi distanţarea socială trebuie să continue, indiferent de dinamica vaccinării”, arată concluziile barometrului. Întrebaţi ce măsuri au luat pentru a se proteja împotriva pericolului Covid, cei mai mulţi dintre respondenţi au menţionat purtarea măştii de protecţie (92%), folosirea dezinfectanţilor (67%), reorganizarea spaţiilor de lucru (52%) şi folosirea unor instrumente de monitorizare a temperaturii (32%). Pe de altă parte, barometrul arată că 73% dintre antreprenorii chestionaţi spun că nu au nicio garanţie că măsurile de protecţie sanitară pe care le-au implementat sunt eficiente.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut