ANRE minte! Amenzi ”parțiale” pentru pentru furnizorii de curent. Îi ajută cu ceva asta pe români?

Ridicola Autoritate Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că a amendat furnizorii de energie electrică cu ”uriașa” sumă totală de 380.000 de lei, pentru emiterea cu întârziere a facturilor. Cînd, cum și cât vor avea românii de plătit?

De la bun început trebuie spus că acest comunicat al ANRE nu este conform cu realitatea. Nu este, pentru că, unii dintre furnizorii de energie nu au emis facturi nici în perioada aprilie – septembrie.

„Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, susține ANRE.

Afirmația instituției este aboslut falsă, deoarece există furnizori de energie care nu au emis facturi în acest intervalul de timp, respectiv 1.04 – 30.09.2022.

Joaca de-a amenda

După cum se poate constata, amenzile aplicate de ANRE sunt absolut nesemnificative pentru fime, care, în aceste condiții, pot continua să nu emită facturi în continuare, cu toare repercusiunile negative pentru români.

Conform ANRE, ”cea mai mare amendă a fost aplicată societăţii Electrica Furnizare – 120.000 de lei, urmată de Hidroelectrica – 70.000 de lei, CEZ Vânzare – 60.000 de lei, E.ON Energie România – 50.000 de lei, Enel Energie – 50.000 de lei şi Enel Energie Muntenia – 30.000 de lei”.

Amenda ”maximă” de 120.000 lei aplicate unei firme ca Electrică Furnizare este absolut ridicolă. Probabil, această sumă nu acoperă nici măcar salariul unor directori. Asta nu este o amendă, este o glumă. Să sesizăm că aceasta este amenda maximă, ceilalți distribuitori beneficiind și de mai multă îndulgență.

Ce se va întâmpla în continuare?

Este scandalos că ANRE nu se încearcă măcar să reglementeze această situație. În contextul în care furnizorii de energie nu emit facuri, iar prețul la energie rămâne o necunoscută, mai ales că facturile conțin, de multă vreme, tot felul de date de neînțeles pentru majoritatea covâîrșitoare a populației, românii nu au cum să știe când și cât vor avea de plătit.

În aceste condiții mai are rost să existe o instituție ca ANRE? Sau, poate, trebuie schimbată cel puțin toată conducerea acestei așa numite Autorități Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei?

V.Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut