ANOSR critică întârzierea publicării Metodologiei privind organizarea taberelor studențești

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică întârzierea publicării Metodologiei privind organizarea taberelor studențești 2022 de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), întrucât amânarea acesteia „va avea un impact negativ vizibil” atât asupra numărului studenților care doresc să participe la Programul Național „Tabere Studențești” 2022, cât și asupra bunei desfășurări a programului.

„Înainte de debutul pandemiei, în primele luni ale anului se organiza atât procesul de acreditare a operatorilor economici care puneau la dispoziție serviciile de tabără, cât și pregătirea administrativă a procesului, prin publicarea Metodologiei de tabără în luna aprilie și inițierea procesului de înscriere în luna mai. Dacă în anul 2020 taberele studențești nu s-au organizat, în 2021, în urma eforturilor ANOSR, s-au alocat bani pentru taberele studențești în ultimul ceas, în luna iunie. Această întârziere a generat multiple deficiențe pentru ediția 2021: termen redus de înscriere pentru beneficiari și reducerea seriilor de tabără, locuri libere distribuite haotic, eliminarea procesului de acreditare a operatorilor economici, incoerență privind eligibilitatea studenților din ani terminali, scăderea calității serviciilor de tabără” – arată ANOSR.

Reprezentanții federației reamintesc, în context, că taberele studențești constituie o recompensă pentru performanța academică, dar și o oportunitate dedicată studenților proveniți din medii dezavantajate, „pentru unii dintre aceștia reprezentând singura șansă de a merge în vacanță pe perioada verii”. Din păcate, însă, „această șansă se lovește constant de inadvertențele guvernamentale, neregulile consecvente care apar în organizarea PNTS diminuând satisfacția pe care programul o aduce studenților”.

În opinia liderilor ANOSR, laitmotivul reorganizării administrative a ministerului „nu poate fi un argument etern, de natură să afecteze îndeplinirea obligațiilor” acestuia. „ANOSR are deja pregătite amendamentele și propunerile pentru programul de tabere, în așteptarea Metodologiei care să fie pusă în dezbatere publică de MFTES. Aceste propuneri vizează atât calendarul de organizare, astfel încât să fie adecvat nevoilor studenților, cât și clarificarea redistribuirii locurilor, reintroducerea acreditării, într-o variantă simplificată, creșterea subvenției pentru hrană, digitalizarea completă a procesului” – precizează aceștia.

„În pandemie, scuza viza contextul dinamic al restricțiilor. Acum, scuza generică se referă la reorganizarea domeniului de tineret la nivelul Guvernului. Dacă ne-am baza pe asemenea considerente, ar trebui să nu mai avem nici o așteptare cu privire la îndeplinirea corectă a responsabilităților ministerului. Programul de tabere a fost unul emblematic, care a răsplătit zeci de mii de studenți, de-a lungul anilor, dându-le oportunitatea unei experiențe memorabile pe care altminteri nu și-ar permite-o. Nu putem admite ca acest program să fie văzut ca o povară de îndeplinit pe repede-înainte, doar pentru a fi bifată”, declară președintele ANOSR, Horia-Șerban Onița.

ANOSR solicită urgentarea adoptării formei din acest an a Metodologiei, actualizate în acord cu nevoile studenților, și anunță că va înainta către MFTES amendamentele sale.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut