ANOSR acuză: Viața studenților – ultima prioritate pe agenda Guvernului Cîțu

După cele 6 luni de guvernare ale Guvernului condus de Florin Cîțu, viața studenților nu doar că nu s-a îmbunătățit, ci „chiar a reprezentat ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației «urgente» prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți” – constată și susține, „cu deplină consternare”, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult, față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau necesare pentru a limita riscurile la care acesta a fost supus. Cu toate acestea, în ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise. După o injustă și «ideologică» eliminare a gratuității la transportul feroviar al studenților, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public, în timp ce recunoștea în aceeași ordonanță de urgență situația precară a studenților, interesul pentru studenți a fost curmat subit. Pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenții. Statisticile au arătat proporția covârșitoare a studenților care nu și-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenții români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană și anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenților a fost vădit periclitată de această perioadă” – arată ANOSR.

În opinia reprezentanților federației, consilierea psihologică și orientarea în carieră ar fi trebuit să reprezinte „o cărămidă de rezistență în viața studenților, ținând cont de numărul celor care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învățământul online și de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic”, o serie de acțiuni cu costuri minimale pentru bugetul de stat putând garanta un sprijin relevant și imperios acordat studenților.

De asemeni, apreciază aceștia, „lipsa competențelor digitale în privința multor cadre didactice și abuzurile dovedite de ocazia de a înregistra orele desfășurate în mediul online” sunt alte teme care necesitau măsuri actuale, prin reglementarea clară la nivel național a formării profesionale obligatorii în sfera pedagogică, incluzând competențele digitale și învățământul centrat pe student, precum și evaluarea continuă care să ofere garanția unei relevanțe a evaluării activității cadrelor didactice de către studenți. Cu toate acestea, „atenția Ministerului Finanțelor Publice a fost îndreptată fără ezitare înspre puținele beneficii ale studenților și modalitățile de eliminare a acestora prin diferite sofisme care lezează atât studenții, cât și SN CFR Călători, care resimte deja efectele măsurilor luate”.

„Ne-a surprins și continuă să ne surprindă diferența de ordin astronomic între principiile anunțate de reașezare a cheltuielilor bugetare și măsurile luate când vorbim de investiția în domenii-cheie, precum educația. Ne apropiem de finalul unui nou an universitar cu așteptări mari, neatinse, ale studenților din România, iar a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleași coordonate nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire față de intențiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice cu care suntem obișnuiți” – arată ANOSR.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut