Aniversări clujene: Maestrul Teodor Botiș sau fascinația tinereții artistice fără bătrânețe

Celebrăm, azi, 20 august, un prestigios artist, maestrul Teodor Botiș (n. 1938, la Gherla), căruia propriile opere i-au conferit o mirifică, legendară, ”tinerețe fără bătrînețe”

Basmul celebru cu acest titlu, de Petre Ispirescu, unic în patrimoniul nostru național, transpune întocmai filosofia refuzului unei vieți banale, între limitele umanului. Artistul Teodor Botiș a fost mereu și continuă să fie și azi în căutarea idealului artistic pentru care a venit pe lume. Ca și în basmul în care Făt-Frumos îi cere tatălui „paloşul, suliţa, arcul, tolba cu săgeţile şi hainele pe care le purtase când era flăcău”, pentru o întoarcere reală la valorile tradiţionale, și artistul clujean a avut vocația de a construi o operă cu simboluri structurale ale tradiției naționale.

A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice din Cluj cu renumiții artiști Aurel Ciupe (1900-1988), Teodor Harșia (1914 -1987) și Petre Abrudan (1907-1979), iar apoi a parcurs o specializare la Institutul de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București, cu genialul Corneliu Baba (1906-1997), discipol al lui Tonitza. Tot aidoma lui Făt-Frumos, marele pictor aniversat azi a alcătuit în tablourile sale un cuceritor paradis floral, de neuitat, surprins în alte și alte imagini și culori, alte anotimpuri, ori alte metafore uimitoare. Iar Doamna inimii sale, Lila Botiș, profesoară de excepție de limba și literatura română la Colegiul Național ”George Barițiu” din Cluj-Napoca, a devenit, la rândul său, prin câteva portrete remarcabile realizate de maestru, o întruchipare a tinereții, a primăverii, a vitalității.

Expoziția maestrului Teodor Botiș de la Galeria ”Senso” din București. 22 mai - 10 iulie 2014.
Expoziția maestrului Teodor Botiș de la Galeria ”Senso” din București. 22 mai – 10 iulie 2014.

Maestrul Teodor Botiș, conferenţiar universitar la Universitatea de Arte şi Design (UAD) din Cluj-Napoca, membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din anul 1969 este un reper al artei românești contemporane. A prezentat publicului creațiile sale în zeci de expoziții personale și a participant la peste 300 de expoziţii de grup, în ţară şi în străinătate. În 2018, la Salonul de Arte Frumoase deschis la ”Carrousel du Louvre” (Paris), eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, printre cele 48 de lucrări admirate de iubitorii de artă parizieni au fost și opere semnate de Teodor Botiș și Manuela Botiş – fiica artistului. În 2017, lucrările celor doi artiști clujeni au fost expuse la Bienala de la Veneția, la Expoziția internațională organizată la Palazzo Mora.

Teodor Botiş:„Pentru mine pictura este o mare iubire, o iubire căreia trebuie să i te dăruiești total, cu durere, cu suflet, cu pasiune şi cu optimism şi să ai sentimentul că totul tinde spre desăvârșire. Vreau să descriu acel moment de fericire, când la trei-patru dimineața mă trezeam și pictam, așteptând să se facă lumină să văd mai bine culorile”.

Artist cu un admirabil simţ componistic”

”Eu m-am născut la Gherla, lângă Ceaba – satul natal al tatălui meu -, de acolo îmi trag seva, originile. Și am creat un tot unitar care s-a maturizat și s-a copt fericit. Și atunci mă reîntorc la ceea ce spunea, în 1970, marele Ion Frunzetti: „Nu căutați optimismul doar în chiuitul cântecelor de pahar, la Botiș el are fiorul dorului doinelor abia șoptite”. Și Nichita Stănescu a sesizat, mai târziu, același lucru. Nichita a ales pictura mea, sufletul meu dacă vreți, pentru proiectul său de a scrie textul unui album de artă. Surprins, l-am întrebat pe Nichita de ce a ales astfel. Și mi-a răspuns:

„Dacă vei privi cu ochii sufletului pictura lui Botiș, vei descifra în ea apele mitice ale substraturilor noastre tracice”.

Nichita a văzut aceste „adâncimi” mai mult decât alții”, afirma maestrul Botiș într-un interviu acordat cotidianului ”Făclia”, în august 2021.

Criticul de artă Negoiţă Lăptoiu a evidențiat, ori de câte ori a avut prilejul, farmecul creației excepționalului maestru clujean:

”Teodor Botiș e un subtil iubitor de preţiozităţi de acord, de catifelări de ton dominate de efluviile solarităţii. Artist cu un admirabil simţ componistic, cu o fidelă cantonare în datele unui distinct şi tonifiant duh autohton…”

Potrivit maestrului Teodor Botiș, nu e ușor să fii pictor în România în prezentul contorsionat de azi, cu tot mai puține repere culturale. Spre deosebire de București, municipiul Cluj-Napoca a cedat, regretabil, spațiile galeriilor de artă din centrul urban – strada Maniu și Piața Unirii. La Cluj-Napoca sunt baruri peste tot, tinerii preferă distracția facilă, lucrurile ușor abordabile, fără efort, fără cunoștințe de cultură generală și de artă plastică, spune, profund afectat, maestrul. . Profesor exigent, Teodor Botiș a apreciat, fără rezerve, promoțiile de absolvenți ale Universității clujene de Artă și Design, cu totul ”dedicate studiului”. În anii 1980-1990, era o concurență puternică (aproximativ zece candidați pe un loc) la examenul de admitere la această instituție de învățământ superior.

 

Distins cu numeroase premii

 

Distincții și premii conferite marelui artist Teodor Botiș: 1986 – Kosice (Slovacia), Diploma de Onoare a Bienalei Internaționale de Pictură; 1988 – „Cântarea României”, Premiul I pe țară; 1992 – Chișinău, laureat al Festivalului „Lucian Blaga”; 2003 – Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 2003 – Diplomă de Excelență din partea Prefecturii Cluj; 2003 – Premiul pentru Cultură din partea Prefecturii Cluj; 2003 – Diplomă de Onoare din partea ziarului „Adevărul de Cluj”; 2004 – Premiul pentru promovarea spiritului blagian în creația artistică, Festivalul „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca; 2004 – Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor; 2008 – Medalia Expoziției Olympic Fine Arts – Beijing, China; 2011 – Senior al Cetății Cluj-Napoca; 2013 – Diploma „Onoare pentru Cluj”, acordată de Instituția Prefectului Județului Cluj; 2013 -Diploma „Distincția culturală”, conferită de Academia Română pentru întreaga creație la împlinirea vârstei de 75 de ani (2013); 2014 – Crucea Transilvaniei conferită de Mitropolitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului; 2015 – Cetățean de onoare al satului Ceaba, comuna Sânmartin, județul Cluj; 2016 – Diploma aniversară „Carpatica”, conferită de Fundația Culturală „Carpatica” în semn de recunoștință pentru susținerea fundației, cu ocazia a 20 de ani de existență; 2018 – Diploma de aleasă cinstire oferită de IPS Mitropolitul Andrei pentru implicarea în ctitorirea Bisericii Ortodoxe „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Lucrări ale maestrului se află în muzee și în colecții particulare din România, Marea Britanie, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Olanda, Spania, SUA, Suedia.. Din anul 1962 pictorul Teodor Botiș a participat la toate expozițiile regionale și județene și la peste 300 de expoziții colective și de grup. Expoziții republicane la Sala Dalles: 1966, 1968, 1969, 1970, 1972, 1974, 1975, 1976, 1977, 1980, 1982, 1986, 1988. Expozițiile naționale din sălile Parlamentului Românei: 1993, 2005.

Din cercul distinșilor prieteni ai familiei au făcut parte marii poeți Nichita Stănescu și Marin Sorescu, pictorul Ion Pacea și criticul de artă Ion Frunzetti. Înaltpreasfințitul părinte Bartolomeu Anania a nutrit o admirație fără margini pentru artistul Teodor Botiș și au fost nenumărate momentele petrecute împreună, fie la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, fie în locuința pictorului.

Carmen FĂRCAȘIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut