Aniversare: 16 ani de Mitropolie la Cluj

Împlinirea a 16 ani de existență a Mitropoliei Clujului va fi marcată, de praznicul Bunei Vestiri, vineri, 25 martie, începând cu ora 9:30. la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Un sobor de cinci ierarhi, format din: ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului, va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioșilor, a personalităților din lumea culturală și academică, dar și a reprezentanților autorităților civile și militare din întreaga Mitropolie.

În 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri, lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și, după cum subliniază reprezentanții acesteia, confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Prin actul providențial al reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ziua de 25 martie a devenit o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani, a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut