Aniversare: 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” marchează împlinirea a 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente organizate în perioada 14 – 21 mai, la toate filialele sale.

Vineri, 14 mai, de la ora 13:00, se va desfășura evenimentul festiv „100 de ani de lectură publică la Cluj-Napoca” – cu participarea oficialităților și bibliotecarilor din alte biblioteci clujene, urmat de lansarea concursului „Cutreier Clujul” și decernarea premiilor pentru colaboratorii și voluntarii bibliotecii. De la ora 18:00, spectacolul „BJC 100 – Aniversare cu muzică și culoare. Simbioză între literatură, muzică și pictură” va cuprinde un mini-concert la harpă în interpretarea Alexandrei Răileanu, un scurt recital de poezie, în interpretarea actorului Cristian Grosu, de la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca,  o invitație la pictură adresată participanților și premierea celor mai fideli cititori ai bibliotecii.

Pe parcursul săptămânii biblioteca va organiza numeroase activități destinate tuturor: expoziții de carte, cluburi, ateliere, întâlniri cu scriitori etc.

„Biblioteca publică clujeană a parcurs mai multe etape în evoluția ei. La 14 mai 1921 s-a deschis Biblioteca Populară, care a funcționat pe lângă Biblioteca Universității «Regele Ferdinand». La 6 septembrie 1949 a fost înființată Biblioteca Municipală, devenită în august 1950 Biblioteca Centrală Regională. Din 3 martie 1968 aceasta devine Biblioteca Municipală Cluj și apoi Biblioteca Județeană Cluj, din 1974. Din anul 1992 i se atribuie numele poetului Octavian Goga. În prezent, biblioteca are 5 puncte de servicii destinate publicului: Sediul central (clădire proprie cu 7 niveluri, din anul 2002), Filiala Kogălniceanu (1995), Filiala „Traian Brad” (1978), Filiala Zorilor (1990), Filiala Grigorescu (2018) și un Serviciu de Bibliotecă Mobilă” – amintesc organizatorii manifestărilor, adăugând că, în cei 100 de ani de existență, biblioteca publică a reușit să atragă 1.037.664 de cititori înscriși, care au făcut 14.675.748 de vizite la bibliotecă. Prin colecțiile sale, prin serviciile și facilitățile variate oferite publicului, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” se înscrie între instituțiile reper ale municipiului Cluj-Napoca, fiind, totodată, și o bibliotecă lider în rândul comunității profesionale a bibliotecilor publice românești.

Programul complet al manifestărilor este disponibil pe site-ul bibliotecii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut