Angajatorii spun că majorează semnificativ salariile în acest an

Peste 80% dintre angajatori au în plan creşteri salariale în 2022, aproape jumătate (46,6%) luând în calcul o majorare de 10%.

Datele unui sondaj realizat de platforma de recrutare online eJobs arată că aproape 23% dintre angajatori vizează majorări salariale de 5%, iar 7,6% dintre ei vor creşte bugetele salariale cu mai puţin de 5%. Totodată, un număr considerabil de angajatori prevăd creşteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% vor propune salarii mai mari chiar şi cu 25% în acest an.
Sondajul mai relevă că peste 25% dintre angajatori spun că principala provocare cu care se confruntă în acest moment este slaba pregătire a candidaţilor care aplică la joburi. În acelaşi timp,
peste 15 dintre ei precizează că pretenţiile salariale ale candidaţilor sunt prea mari în raport cu nivelul lor de experienţă.

Salariul rămâne criteriul esențial în alegerea unei slujbe
Întrebaţi ce-şi doresc candidaţii de la un loc de muncă, pe lângă un salariu în acord cu nevoile lor, aproape jumătate dintre angajatori au menţionat posibilitatea de avansare ca fiind un element atractiv.
De asemenea, 41,3% dintre ei au spus că există un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale tradiţionale (bonuri de masă, abonament medical, acces la centre sportive). Totuşi, 31% dintre angajatori susțin că salariul este singurul criteriu după care candidaţii îşi aleg un loc de muncă, ceea ce va duce la creşteri salariale chiar şi mai mari decât cele previzionate, după cum se aşteaptă un sfert dintre respondenţi.

Tinerii – cei mai căutați pe piața muncii

Când vine vorba de compromisuri pentru bifarea obiectivelor de recrutare, 70% dintre angajatori spun că sunt dispuşi să angajeze persoane fără experienţă, pe care să le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenţi menţionează că tinerii vor fi anul acesta cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii. Aceştia vor fi urmaţi de muncitori calificaţi, specialişti, IT-işti, muncitori necalificaţi şi manageri.
Alte compromisuri pe care companiile sunt deschise să le facă pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă sunt angajarea persoanelor sub nivelul de pregătire pe care-l caută, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.

Angajări masive în vânzări

În ceea ce priveşte domeniile ce vor scoate la bătaie cele mai multe locuri de muncă în 2022, în top se află Vânzările, Producţia şi Construcţiile. Planurile de recrutare sunt şi mai ambiţioase. Astfel, 45,3% dintre respondenţi au spus că anul acesta vor să recruteze mai puţin de 10 colegi noi, 37,4% între 10 şi 50 persoane, iar 17,3% peste 50 de angajaţi.
În acest moment, peste 63,3% dintre companiile respondente lucrează exclusiv de la birou, 28,9% în sistem hibrid şi doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifică să revină în 2022 exclusiv la sediu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut