Angajatorii anticipează pentru 2021 recrutări de personal și creșteri salariale

Principalele aşteptări pe care le au angajatorii de la 2021 sunt legate de reluarea creşterilor salariale, a recrutărilor, dar şi de revenirea la bugetele pe care le aveau înainte de declanşarea pandemiei.

Un studiu derulat de eJobs în rândul angajatorilor din România arată că 12% dintre ei cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, 9% spun că anul viitor va marca reîntoarcerea angajaţilor la birou, în timp ce o treime cred că nu au încă niciun motiv de optimism în următorul an. Astfel unii angajatori au declarat că se tem că 2021 va însemna, pentru compania în care lucrează, concedieri, scăderi salariale sau o creştere a gradului de încărcare a angajaţilor, în condiţiile în care anul acesta o parte dintre echipe au fost reduse.
Studiul mai arată că aproximativ jumătate din respondenţi se tem că lucrurile vor sta la fel ca în anul 2020, iar tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie şi pe piaţa muncii va avea ecouri care se vor resimţi şi în 2021.
Astfel, se prognozeză o creştere a ratei şomajului, urmată de creşterea numărului de candidaţi care se vor angaja pe poziţii sub nivelul lor de pregătire şi experienţă, iar 35% dintre respondenţi spun că reconversia profesională va fi una dintre marile tendinţe ale pieţei muncii de la anul. Angajatorii mai cred că tinerii îşi vor lua primul job mult mai devreme şi că locurile de muncă din străinătate vor rămâne în continuare neatractive pentru candidaţi.

Specialiștii, la mare căutare și în 2021

Cei mai căutaţi candidaţi ai anului viitor vor fi specialiştii, urmaţi, la foarte mică distanţă, de muncitorii calificaţi şi apoi de tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani. Muncitorii calificaţi şi managerii continuă ierarhia, iar pe ultimul loc, la distanţă semnificativă de toate celelalte categorii, au fost plasaţi expaţii.
Deşi văd o revenire completă a pieţei muncii abia din 2022, specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive, încă cei mai mulţi mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete. Întrebaţi care ar fi schimbările apărute în 2020 pe care le-ar vrea dispărute în 2021, respondenţii au menţionat munca de acasă, conferinţele online sau recrutările la distanţă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut