Angajații își vor căuta altă slujbă dacă nu li se măresc salariile

Jumătate dintre angajați se așteaptă să li se mărească salariile anul acesta, iar în jur de 40% dintre ei au de gând să își caute un alt job dacă nu vor avea venituri mai mari.

Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să își caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla în contextul creșterii inflației.

Conform unui sondaj realizat de comunitatea online a angajaților Undelucram.ro, o treime dintre angajați ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30%. Aproximativ 27% dintre angajati spun că ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar în jur de 19% au nevoie de creștere 15-20%. Pe de altă parte, circa 7% dintre respondenți au spus că ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. În același timp, 6,5% dintre angajați au spus că s-ar descurca cu cheltuielile pe care le au chiar dacă nu le-ar crește salariul în acest an.

În cazul în care salariul nu le va fi mărit, 41% dintre angajați au de gând să își caute un alt loc de muncă, 19% vor încerca o renegociere cu managerul direct, 13% își vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia dacă li se vor oferi și alte beneficii. Aproximativ 19% nu au niciun plan pentru eventualitatea în care anul acesta nu vor primi un salariu mai mare.

În jur de 35% dintre angajați spun că li se mărește anual salariul, 28% doar în urma unei renegocieri, 19% dintre angajați au salarii mai mari în funcție de performanță, iar 12% spun că în compania în care lucrează se măresc salariile anual doar pentru anumite poziții. Aproape 2% dintre respondenți au răspuns că au salariul mai mare în fiecare trimestru, iar 5% din doi în doi ani.

Doar 8% dintre angajați spun că se vor descurca bine chiar dacă nu li se va mări salariul

Dacă nu vor avea un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajați spun că se vor descurca însă vor face mici ajustări – vor pleca mai puțin în vacanțe, vor cumpăra unele produse mai ieftine. În jur de 23% cred că se vor descurca, dar doar dacă vor face ajustări foarte mari – vor renunța la a-și cumpăra haine noi, vor alege cât de des pot produse marcă proprie, vor da mare atenție cheltuielilor utilitare (energie, apă).

Aproximativ 17% cred că se vor descurca foarte greu pentru că ratele și alte cheltuieli importante înseamnă deja mult din veniturile lunare. În jur de 13% au spus că se vor descurca greu chiar dacă nu au rate pentru că salariul lor este destul de mic și nici perspective de creștere nu au. De asemenea, 10% afirmă că se vor descurca destul de greu pentru că ratele reprezintă un procent important din veniturile lunare ale familiei, dar mai sunt ajutați de părinți. Pe de altă parte, 8% spun că se vor descurca destul de bine și nu își vor reduce cheltuielile.

Peste jumătate dintre angajatori vor majora salariile

Aproximativ 62% dintre angajatori au în plan să majoreze salariile angajaților în acest an, 21% doar pentru anumite poziții, iar 17% nu le vor crește.

În jur de 36% dintre specialiștii în HR spun că în companiile pe care le reprezintă salariile vor crește cu 5-10%, aproximativ 22% afirmă că majorarea va fi de 5%, iar în 17% dintre companii va fi o creștere de 10-15%. Aproximativ 2,5% dintre experții în resurse umane au menționat o creștere de 30-40% în companiile în care lucrează.

De asemenea, 52% dintre angajatori spun că mărirea salarială pe care vor să o facă este ca parte a unui plan anual de a-și menține angajații motivați, 28% vor să facă acest lucru din cauza contextului economic, 17% ca urmare a dinamicii din piața muncii, iar 2,5% datorită rezultatelor peste așteptări ale companiei. În jur de 5% vor să majoreze salariile personalului din alte motive.

Cei care nu vor face majorări de salarii, au decis astfel pentru că își doresc să își recompenseze angajații și prin alte metode – 39%. În jur de 28% nu vor crește salariile pentru că situația financiară a companiei de la finalul 2022 nu permite o majorare salarială, 17% din cauza întregului context macroeconomic și tot 17% pentru că firmele în care activează majorează salariile doar în urma unor negocieri angajat-angajator.

Salariile ar trebui majorate în funcție de performanță

Jumătate dintre specialiștii în HR cred că ar trebui ca salariile să crească în funcție de performanță, 17% cred că angajatorii ar trebui să creeze alte metode de creștere a implicării, stării de bine și performanței angajaților chiar dacă nu se măresc salariile (de exemplu, să ofere diferite vouchere pentru mai multe tipuri de servicii, cursuri și traininguri).

Pe de altă parte, în jur de 11,5% cred că firmele ar trebui să majoreze salariile tuturor angajaților direct proporțional cu inflația. De asemenea, 11% cred că ar trebui să se majoreze salariile tuturor conform politicii anuale a companiei, iar același procent crede că angajatorii ar trebui să renunțe la angajații care nu performează și să mărească salariile celor implicați.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut