Angajări și scumpiri în construcții și comerț

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere a activităţii dar şi a preţurilor în construcţii, industrie şi comerţul cu amănuntul.

În cadrul anchetei de conjunctură derulată în aprilie de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a băuturilor este anticipată o creştere accentuată, în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte este prevăzută o scădere. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, susținută și de creșterea moderată a preţurilor produselor industriale.
Potrivit estimărilor, și în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarea perioa o creştere a volumului producţiei. Managerii din sector estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi, dar și majorarea preţurilor lucrărilor de construcţii.
Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul, au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va înregistra creştere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere temperată a numărului de salariaţi, concomitent cu majorarea preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Doar pentru cererea de servicii (cifra de afaceri) se preconizează o scădere moderată în următoarele trei luni, fără a fi afectat numărul de salariați din sectorul de servicii, pentru care este estimată o relativă stabilitate, tendință care se va regăsi și la preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut