Angajări pe bandă rulantă în companiile românești

Conform unui sondaj al unei platforme de recrutare onlin, 8 din 10 angajatori recrutează conform planului de la început de an sau chiar mai intens, iar v8% dintre companii cresc volumul de recrutări previzionat pentru acest an.

Deși aproape 35% dintre angajatori spun că resimt incertitudine în acest moment, planurile de recrutare nu par a fi afectate de acest lucru. Astfel, 8 din 10 companii spun că recrutările continuă conform planurilor sau chiar au crescut volumul de angajări față de ce previzionau pentru acest an.

Conform sondajului eJobs, aproape 16% dintre angajatori spun că anul acesta vor scoate la bătaie mai multe locuri de muncă comparativ cu 2021, în timp ce 8% angajează, în acest moment, peste estimările inițiale pentru acest an. Doar 16% dintre companii spun că au renunțat la anumite proiecte de recrutare.

Privind modul de lucru din acest moment, 60% dintre angajatori spun că-și desfășoară activitatea de la birou, 30% au optat pentru sistemul de muncă hibrid și doar 10% sunt în continuare complet remote. Surprinzător poate, puțin peste 13% dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la sedii spun că au dorit să o facă, dar semnalele pe care le-au primit de la angajați și candidați i-au făcut să reconsidere decizia și să amâne reîntoarcerea. Acest lucru se reflectă și în oferta de joburi remote, care, în luna martie, a ajuns la un nivel maxim istoric, de aproape 12% din numărul total de joburi.

Războiul din Ucraina îi afectează și pe angajații din România

Privind starea generală pe care o au în această perioadă, 65% dintre respondenți au menționat curajul, optimismul, reziliența și pasiunea față de ceea ce fac, iar 79% spun că, deși nu trec printr-o perioadă ușoară, se mențin motivați, productivi, optimiști și energici. Sunt însă și 21% dintre companii care spun că angajații lor sunt nesiguri, demoralizați și provocați emoțional în aceste momente.

Pentru a echilibra efectele războiului din Ucraina asupra moralului echipelor, o treime dintre angajatori spun că organizează mai des întâlniri 1 la 1, circa 27% profită de ridicarea restricțiilor și organizează evenimente interne prin care oamenii se pot reconecta, iar 12% implică angajații în diverse activități caritabile de grup sau oferă sprijin angajaților care au rude aflate în zonele de conflict. Alți 7,5% dintre angajatori se concentrează pe zona de sănătate emoțională și pun la dispoziția angajaților beneficii de tipul psihoterapiei sau țin workshop-uri cu specialiști în wellbeing.

Disponibilitate pentru angajarea ucrainienilor

Angajatorii reușesc să aducă la aceeași masă nevoile umanitare ale cetățenilor ucraineni cu nevoile lor de recrutare. Aproape jumătate dintre respondenți spun că sunt dispuși să angajeze cetățeni ucraineni, iar acest lucru se reflectă și în oferta de locuri de muncă: în luna martie, 3,5% din numărul total de joburi de pe eJobs.ro a fost pentru aceștia. Totuși, 9,4% dintre angajatori spun că au renunțat la a mai angaja ucraineni pentru că au fost dați înapoi de formalități.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut