Angajări în construcții, comerț și servicii, scumpiri peste tot

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere a activităţii şi a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată activităţii şi a preţurilor în industria prelucrătoare şi servicii.

Rezultatele anchetei de conjunctură, realizată de Institutul Naţional de Statistică în luna mai, arată că managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei, pentru activitatea de fabricare a băuturilor fiind prognozată o creştere accentuată. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, sssusținută și dee creșterea moderată a preţurilor produselor industriale în următoarele trei luni.
Managerii din construcţii apreciază că în următoarele luni se va înregistra o creştere a volumului producţiei, însoțită de o majorare moderată a numărului de salariaţi, dar și a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Pentru sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat că perioada următoare va fi marcată de o tendinţă de creştere a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se va majora. Angajatorii din sector prognozează un avans moderat al numărului de salariaţi, conjugat cu o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte moderată în următoarele trei luni, ceea ce va contribui și la un avans moderat al numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor din acet domeniu, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată.

Reamintim că soldul conjunctural – indicatorul pe care se bazează această anchetă – arată doar percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen economic, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut