Anca Dragu: Avem o sincopă în coaliție

Președintele Senatului, Anca Dragu, a criticat duminică decizia premierului Florin Cîțu de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății și a precizat că există o „sincopă” în coaliție.

„Nu vorbim la trecut (de coaliția de guvernare – n.r.), vorbim la viitor. (…) Avem o sincopă. (…) Ne-am trezit cu această situație total neplăcută în care premierul l-a demis pe unul dintre miniștri, pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, și a fost un gest unilateral, fără discuție, dincolo de orice limită și orice dialog firesc în cadrul coaliției, dar m-aș feri să spun că este criză. (…) Noi vrem să ne așezăm la masa discuțiilor, la dialog. (…) În acest moment, noi spunem că, din păcate, nu putem avea încredere în premierul Cîțu, dar, pe de altă parte, coaliția trebuie să continue activitatea. (…) Vrem să începem să discutăm. Conceptul de negociere, de dialog, de masa discuțiilor trebuie să existe în spațiul public, să existe mai des. Nu este vorba de înțelegeri pe sub masă, este vorba de un dialog serios, cu reguli, cu criterii și reguli clare. (…) Nu cred că cineva se aștepta ca discuția să aibă loc imediat, în minutul 1, dar probabil că vom avea cel mai târziu luni discuția în coaliție”, a declarat Anca Dragu, într-o emisiune la Prima TV, conform AGERPRES. Președintele Senatului estimează că situația va fi deblocată în două săptămâni.

Anca Dragu a subliniat că participarea miniștrilor USR PLUS la ședința de Guvern de joi a fost un mesaj de responsabilitate. „Faptul că au mers la ședință arată angajamentul pe care îl au miniștrii noștri pentru Guvern și pentru coaliție. (…) Faptul că noi ne comportăm responsabil, nu ca un copil răsfățat care zice ‘ok, îmi iau jucăriile și plec’, nu trebuie confundată cu slăbiciunea”, a subliniat președintele Senatului.

Ea a susținut, de asemenea, că premierul Florin Cîțu nu a explicat decizia de revocare a lui Vlad Voiculescu. „Nu am auzit explicații din partea premierului cu privire la demiterea lui Vlad Voiculescu. (…) Cred că tot pe surse s-au mai scurs informații, păreri, impresii cum că ar fi o tensiune între ei, dar noi nu am văzut o evaluare asupra activității ministrului Voiculescu. Nu aș putea să spun ce a dus la această demitere, cu siguranță acel ordin mi se pare un pretext slab. Este vorba de un ordin care a fost discutat în CNSU, este un ordin care stabiliea niște criterii, în niciun caz nu băga vreo localitate în carantină”, a completat președintele Senatului.

Întrebată dacă scenariul ieșirii de la guvernare este luat în calcul, Anca Dragu a răspuns: „Noi suntem aici să construim, noi vrem să aplicăm programul de guvernare”.

Despre o rocadă între Florin Cîțu și Ludovic Orban la șefia Guvernului, ea a susținut că o astfel de propunere trebuie să vină din partea liberalilor. Totodată, întrebată despre posibilitatea susținerii de către USR PLUS a unei moțiuni de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, ea a răspuns: „Noi vrem să construim și nu vrem să dăm satisfacție oponenților”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut