Analiză | Dan Petrescu n-a scăpat de ce îi era frică. Restart în lupta pentru titlu

Primele două etape ale play-offului Ligii I s-au consumat deja, iar un lucru devine tot mai cert: lupta la titlu se va duce doar în doi, CFR Cluj și FCSB, echipa lui Laurențiu Reghecampf, CS Universitatea Craiova, având deja un handicap de 12 puncte față de campioana en-titre, și de șapte față de echipa lui Gigi Becali.

CFR Cluj a început finala campionatului cu șapte puncte în fața celor de la FCSB, spre disperarea antrenorului Dan Petrescu, nici astăzi împăcat cu ideea că avansul incredibil de 14 puncte avut la finalul sezonului regular s-a risipit precum un nor de fum. ”In-cre-di-bil”, repeta obsesiv antrenorul din Gruia, văzut în fața faptului împlinit: distanța față de rivalii din București s-a înjumătățit, 7 puncte în loc de 14, iar linia de clasament a devenit una hilară după 30 de partide disputate de-a lungul sezonului, adică 0 victorii, 0 egaluri și 0 înfrângeri, golaveraj 0-0! Acest lucru a fost asemuit de Petrescu, dar și de jucătorii săi, unui veritabil jaf la drumul mare, în ciuda tuturor argumentelor care dădeau oportun acest sistem competițional care va stabili în cele din urmă campioana României.

Președintele CFR-ului, Cristian Balaj, s-a declarat și el, într-un interviu acordat recent ziarului Făclia, adeptul înjumătățirii zestrei acumulate de-a lungul campionatului, și asta de dragul spectacolului, atractivității și intensității cu care ar urma să se desfășoare ultimele etape, deși a recunoscut că echipa sa este cea mai dezavantajată de dispariția a jumătate din punctele agonisite în ultimul an. Nu mai departe de duminică, și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, făcea, de la Cluj, apologia sistemului competițional, invocând, la rândul său, sporirea atractivității meciurilor de Liga I, ”lucru de care au nevoie jucătorii, atât în ce privește parcursul lor personal, dar și în creșterea calității echipelor, în vederea unei comportări cât mai bune în competițiile europene, și, pe cale de consecință, în ce privește performanțele echipei naționale”.

Sigur, argumentele sunt pro și contra văduvirii de puncte în faza de play-off, și aș fi total de acord cu această măsură, dacă asta n-ar influența direct lupta pentru titlu. Și exemplul cel mai la îndemână mi-e tot cu echipa din Gruia. Pentru că nu poate nimeni să mă contrazică că la distanța uriașă avută față de echipa de locul 2, ar mai fi încăput vreun dubiu că feroviarii ar putea pierde titlul de campioană. Păi, zic eu, să facem campionatul atractiv doar prin a deazvantaja echipa de primul loc, nu mi se pare în regulă.

Și, de ceea ce îi era teamă lui Dan Petrescu iată că s-a întâmplat încă din al doilea meci al play-offului, și un simplu egal a făcut ca diferența dintre CFR și FCSB să scadă la cinci puncte, față de zece cât ar fi fost fără intervenția divină a celor de la federație. Și spun divină cu ghilimele de rigoare, ținând cont de faptul că la Liga a II-a nu se mai operează cu aceeași unitate de măsură, acolo echipele văzându-și liniștite de treabă și în play-off, cu agoniseala din timpul sezonului regular.

Revenind, deci, și încheind paranteza, CFR Cluj a reușit o victorie, 2-0 în Gruia cu FC Voluntari, și un rezultat de egalitate, obținut sâmbăta trecută la Ovidiu, cu echipa lui Gheorghe Hagi, și a ajuns, astfel, la 42 de puncte în clasament. FCSB nu s-a încurcat deloc de la începutul play-offului, și a strâns 6 puncte, apropiindu-se la doar cinci puncte de lider, relansând, așa cum aștepta toată lumea din afara Clujului, lupta pentru titlu.

CS Universitatea Craiova, a început play-offul ca din pușcă, cu un sec 3-0 administrat celor de la FC Argeș, dar prin înfrângerea suferită la Voluntari, a întrerupt un excelent șir de șapte victorii consecutive, început din 10 februarie cu scorul de tenis de pe terenul lui Dinamo, 6-1. Acest fapt înseamnă, practic, ieșirea oltenilor din lupta pentru cucerirea campionatului, distanța față de primul loc fiind aproape imposibil de recuperat. Nici locul 3 nu este unul sigur pentru echipa lui Reghecampf, Voluntariul dar și Farul având în continuare șanse pentru ocuparea ultimului loc de pe podium. Nici FC Argeș nu pare exclusă definitiv din lupta pentru a treia poziție, cu toate că n-a adunat încă niciun punct în play-off, dar a arătat extrem de bine în disputa cu FCSB de duminică seara, când a pierdut la ultima fază a meciului, în minutul patru al prelungirilor.

Fotbalul românesc la nivel de echipe de club ia o pauză de două săptămâni, timp în care naționala va disputa două meciuri amicale, un prilej bun pentru Edy Iordănescu, noul antrenor al tricolorilor, să evalueze potențialul echipei și al jucătorilor în perspectiva meciurilor de calificare ce-i stau în față.

După reluare, Liga I vine cu trei partide extrem de interesante. CFR Cluj va juca pe teren propriu cu FC Argeș, și nicio scuză din lume nu-l va absolvi pe Dan Petrescu în eventualitatea risipirii de puncte, FCSB va da piept cu Universitatea Craiova, un meci în care totul este posibil și cu efecte decisive în contextul luptei pentru titlu, în timp ce echipa lui Gheorghe Hagi va căuta prima victorie pe terenul celor de la Voluntari. Toate partidele sunt programate la începutul lunii aprilie.

Clasamentul Ligii I, după două etape din play-off:

1.CFR Cluj 42 pcte

2. FCSB 37 pcte

3.Univ.Craiova 30 pcte

4.Voluntari 27 pcte

5.Farul 25 pcte

6.Voluntari 24 pcte

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut