Amicul extremiștilor maghiari, propus Avocat al Poporului în România

Numele fostului procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Fabian Gyula, în prezent cadru didactic la Universitatea „Babeș-Bolyai”, este vehiculat pentru funcția de Avocat al Poporului.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond a confirmat pentru presa de limba maghiară că formațiunea din care face parte îl susține pe Fábián Gyula pentru acestă funcție.

Fabian Gyula a avut o experiență de peste 20 de ani în procuratură. El a activat în ultimii ani ca procuror anchetator în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Anul trecut a fost numit în funcția de procuror general adjunct al instituției, însă în decembriea ieșit din magistratură prin pensionare.

Fabyian Gyula a intrat în atenția Consiliului Superior al Magistraturii în luna mai 2007 după ce a participat la conferința „Ungaria și Ardealul: două țări – o singura națiune în Uniunea Europeană“, pregătită de una dintre cele mai active organizații neoiredentiste maghiare, „Tinerii Maghiari din Ardeal“. CSM s-a autosesizat în urma articolelor din presa locală și centrală legate de participarea, în cursul zilei de 25 mai 2007 a procurorului, alături de cei mai radicali ideologi ai mișcării autonomiste la dezbaterea de la Cluj-Napoca organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal, membru al partidului FIDESZ, condus de Viktor Orban.

Conform articolului 30 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, o echipă de inspectori a făcut verificări în legatură cu respectarea de către procurorul Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“, a declarat atunci pentru Făclia purtătorul de cuvânt al CSM, magistratul Cecilia Morariu.
În expunerea sa, Fabian Gyula, pe atunci procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a vorbit despre autonomie din perspectiva dreptului internațional.

Profilul organizației “Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI)

Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI) este organizația care s-a fãcut cunoscutã prin promovarea ideilor caracter neoiredentist. Una din acțiunile organizate de EMI, care a declanșat un adevãrat scandal în România, a fost turneul de vizionare a filmului Trianon în mai multe localitãți din Transilvania. Filmul a fost realizat de regizorul ungar Koltay Gabor și de istoricul Raffay Erno. Tot EMI a organizat în 2003 maratonul literar cu operele grofului transilvãnean Wass Albert, personalitate controversatã, declarat criminal de rãzboi de cãtre autoritãțile românești după ce a fost găsit responsabil de atrocitățile din toamna anului 1940 asupra românilor din Sucutard și Mureșenii de Câmpie, județul Cluj. Scopul acțiunii a fost de a sensibiliza opinia publicã internaționalã cu privire la reabilitarea, în România, a lui Wass Albert, declarat criminal de rãzboi prin sentința Tribunalului Poporului Cluj din 1946, dupã ce s-a stabilit cã a fost implicat în uciderea mai multor români și evrei.

Tot EMI a pus la cale, ani la rând, la Cluj-Napoca, manifestări de comemorare a Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920.

Începând cu 2006, EMI organizează în fiecare vară în zona Gheorgheni tabăra „EMI Tabor”. Manifestarea stă sub semnul ‘’autonomiei maghiarilor’’ şi a combaterii efectelor Trianonului.

La mai multe ediții ale taberei, invitatul special a fost Vona Gabor, liderul organizaţiei Garda Maghiară şi al partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobikk. La una dintre ediții, Vona Gabor le-a vorbit atunci participanţilor despre trezirea naţiunii maghiare, ameninţând Ungaria cu un război civil. El a spus că în prezent inima maghiarimii bate în Transilvania, afirmând că el însuşi vine aici ca să-şi încarce bateriile.

Tabăra EMI de la Gheorgheni nu este doar un loc în care se promovează idei revizioniste şi neoiredentiste. Aceasta s-a dovedit a fi şi un mediu propice pentru consumatorii de droguri. Într-o ediţie a taberei EMI, doi adolescenţi au fost reţinuti după ce asupra lor s-au găsit droguri. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Harghita, cei doi tineri din Târgu Mureş intenţionau să consume şi comercializeze respectivele droguri (67,3 gr. cannabis – n.r.). Cei doi au ajuns să dea socoteală în faţa procurorilor pentru savârşirea infracţiunilor de “trafic de droguri, fără drept” şi “deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”. Tot atunci, doi tineri aflaţi în stare avansată de ebrietate au ameninţat oamenii de ordine cu moartea. Csorba Pal, de 28 de ani, şi Constantin Lazăr, de 31 de ani, ambii din Gheorgheni au început să înjure şi să ameninţe patrulele de pază ale taberei.

De asemenea, cei doi au scos cutiţele şi l-au ameninţat pe unu dintre participanți la tabără.

Deși activitățile controversate ale asociației Tinerii Maghiari din Ardeal erau foarte bine cunoscute în spațiul public din România, procurorul Fabian Gyula nu a avut nicio reținere să participe la conferința „Ungaria și Ardealul: două țări – o singura națiune în Uniunea Europeană“ din 2007, pusă la cale de nostalgici ai Ungarei Mari.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut