Amenzi usturătoare pentru firme din Dej și Gherla. Vindeau produse expirate

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a verificat 7 operatori economici din Dej și Gherla, la care a identificat mai multe deficiențe, rezultatul fiind aplicarea de amenzi și dispunerea întreruperii activității.

Controalele au relevat comercializarea unor produse cu data limită de consum și termen de valabilitate depășite, schimbarea stării termice a unor produse și preparate, comercializarea unor produse și preparate fară elemente de identificare / caracterizare, menținerea unei temperaturi necorespunzătoare a mesei calde din zona gastro (+ 52.5°C, față de minimum + 60°C, cât impune legislația) și folosirea de termometre nefuncționale, utilizarea unor spații de depozitare insalubre pentru produsele de patiserie, refrigerate sau congelate, băuturi răcoritoare, legume și fructe. De asemenea, au fost constatate practici comerciale incorecte aferente diferenței de preț între casa de marcat și raft, utilizarea unor aparate frigorifice insalubre, improprii depozitării produselor expuse, existența unor certificate de garanție eliberate în baza unui act normativ abrogat și a unor informații a instrucțiunilor de utilizare netraduse în română. Și la vânzarea de produse cosmetice s-au constatat neregului privind comercializarea unor produse care aveau trecută ca fabricant, pe amblaj, o țară (Franța), iar pe traducerea în română o alta (Polonia), comercializarea unor unghii false care aveau în lista ingredientelor lipici Ftalat Dybutil, produs interzis, notificat pe sistemul rapid de alertă Rapex ca periculos. Nu în ultimul rând, a fost constatată eliberarea unor bilete de transport fară asigurarea locurilor pe scaune, conform prevederilor legale.

În urma controalelor, Protecția Consumatorilor a aplicat 7 sancțiuni contravenționale cu amenzi de 165.000 lei, și a dispus oprirea definitivă de la comercializare pentru produse și preparate în valoare de circa 8.500 de lei. De asemenea, la 3 operatori economici a fost opri temporar prestarea de servicii până la remedierea deficiențelor, iar pentru un operator economic s-a propus închiderea unității timp de până la 6 luni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut